COSMOTE: ασύρματη μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα σταθερά άνω των 100Gbps

COSMOTE: ασύρματη μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα σταθερά άνω των 100Gbps

Πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας με τη συνεργασία Deutsche Telekom - Ericsson

Ταχύτητες-ρεκόρ στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων πέτυχε η Cosmote, από τους πρώτους στον κόσμο, αφού σε συνεργασία με την Deutsche Telekom και την Ericsson πραγματοποίησαν πιλοτική μικροκυματική ζεύξη, πετυχαίνοντας ταχύτητες σταθερά άνω των 100Gbps, δεκαπλάσιες από τις υπάρχουσες εμπορικές λύσεις. Πρόκειται για ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, που αλλάζει τα δεδομένα στην ασύρματη μετάδοση data από το ακραίο δίκτυο προς το δίκτυο κορμού και απαντά στην πρόκληση της επίτευξης των πολύ υψηλών ταχυτήτων που απαιτεί η μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς. Έτσι θα μπορούν να υποστηριχθούν στο μέλλον προηγμένες εφαρμογές όπως ο απομακρυσμένος έλεγχος συσκευών και οχημάτων, cloud gaming, 360° video streaming, Virtual Reality, Augmented Realityκ.α. πάνω σε δίκτυο 5G.

Η μικροκυματική ζεύξη που πραγματοποιήθηκε ήταν μήκους 1,5χλμ και διασύνδεσε το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, με τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου, επιτρέποντας τη μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες που έφτασαν έως τα 140Gbps. Η επίτευξη των ταχυτήτων αυτών, θα επιτρέψει την παροχή υπερυψηλών ταχυτήτων Internet μέσω μικροκυματικής ζεύξης παντού, ακόμα κι εκεί όπου η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών ενδεχομένως να μην είναι δυνατή.

Ο Executive Director Network Planning & Devops Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης, δήλωσε σχετικά: «Με αυτό το πιλοτικό έργο, η Cosmote αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας. Οι επαναστατικές τεχνολογίες ασύρματης μετάδοσης δεδομένων υπερυψηλών ταχυτήτων, όπως αυτή που δοκιμάσαμε σε συνεργασία με τη Deutsche Telekom και την Ericsson, θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις σύνθετες αρχιτεκτονικές δικτύων 5G, που είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Ως η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας, επενδύουμε στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών υποδομών, που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας. Με την τεχνολογία φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

«Είμαστε υπερήφανοι που επιτύχαμε μια τέτοια εκπληκτική παγκόσμια πρωτιά σε αγαστή συνεργασία με την Cosmote και την Deutsche Telekom. Δεσμευόμαστε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Cosmote με καινοτόμες τεχνολογίες που θα απλοποιήσουν την ελληνική κοινωνία του μέλλοντος», πρόσθεσε ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος.

Για την πιλοτική εφαρμογή μικροκυματικής ζεύξης, συνδυάστηκαν πολλές καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ασύρματης μετάδοσης με σκοπό την επίτευξη φασματικής απόδοσης που έφτασε για πρώτη φορά τα 55,2bps/Hz, όπως: τεχνολογία πολλαπλών εισόδων-εξόδων (MIMO-8x8) σε συνθήκες διάδοσης οπτικής επαφής με χρήση διπλής πόλωσης σε χιλιοστομετρικές συχνότητες στα 70/80 GHz και ασυρματικά κανάλια υψηλού εύρους της τάξης των ~2000ΜHz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ