Αυτό είναι το "βραχιολάκι" που έκοψε ο Οσβαλντ και απέδρασε (φωτό)

O τραπεζίτης είναι ο δεύτερος που απέδρασε κόβοντας το βραχιολάκι

Αυτό είναι το "βραχιολάκι" που έκοψε ο Οσβαλντ και απέδρασε (φωτό)

Οι ποινές που θα προέκυπταν από τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και της Siemens ή κάτι άλλο, ανάγκασαν τον Γαλλοελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ να σπάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης και να την κοπανήσει προς άγνωστη κατεύθυνση;

Η απάντηση θα δοθεί από τον ίδιο αν και εφόσον ξανασυλληφθεί, διότι σύμφωνα με το δικηγόρο του, η υπόθεση για τον πελάτη του θεωρεί πως θα πήγαινε καλά και απόρησε γιατί την... κοπάνησε. Ο Οσβαλντ, ως γνωστόν, είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγελής. Ήταν καταζητούμενος για την εμπλοκή του σε τέσσερις υποθέσεις σχετικά με μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αφορμή για τη σύλληψή του στάθηκε η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος τον έδειξε ως πρωταγωνιστή σε ξέπλυμα χρήματος σε ελβετικές τράπεζες. Μετά τη σύλληψή του και την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς προφυλακίστηκε, όμως λίγο αργότερα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με την επιβολή του κατ΄οίκον περιορισμού με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζίτης είναι ο δεύτερος που απέδρασε κόβοντας το βραχιολάκι προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του, μετά την απόδραση της 43χρονης που είχε καταδικαστεί για την συμμετοχή της στο μεγάλο σκάνδαλο της “Energa” και είχε αποφυλακιστεί με όρους και συγκεκριμένα με κατ’ οίκον περιορισμό και βέβαια με την υποχρέωση να φορά πάντα στο πόδι της το βραχιόλι εντοπισμού. Τότε το σήμα παραβίασης δόθηκε από την περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, κοντά στην οδό Ελευθερίας με έξοδο προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Πως λειτουργεί

Το βραχιόλι, που είχε την δυνατότητα να επεξεργαστεί το FPRESS και είναι σαν αυτό που φορούσε ο τραπεζίτης, τοποθετείται στο πόδι του επιτηρούμενου και εκπέμπει διαρκές σήμα στο κέντρο ελέγχου. Δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης μέσω σήματος δορυφόρου (GPS) και κινητής τηλεφωνίας (GSM). O κρατούμενος θα μπορεί να βρίσκεται σε «συγκεκριμένο και ειδικά ορισμένο κτίριο ή σύμπλεγμα κτιρίων, που αποδεδειγμένα συνιστά τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του» από το οποίο θα μπορεί να βγαίνει, φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιόλι, αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ή παρακολούθησης εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης.

Το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα γεωεντοπισμού θα παρακολουθείται από ειδική υπηρεσία ώστε να επιτηρείται συνέχεια αν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει ή να καταστρέψει το «βραχιολάκι» όσο βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης με σκοπό να διαφύγει, ή αλλοιώνει τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την ηλεκτρονική επιτήρηση, αυτόματα εκπέμπεται σήμα με τα δεδομένα της θέσης παραβίασης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ