Έρευνα «φωτιά»: Τα ρομπότ θα αφήσουν άνεργο τον μισό πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια

Έρευνα «φωτιά»: Τα ρομπότ θα αφήσουν άνεργο τον μισό πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια
Σε μία άκρως ανησυχητική εκτίμηση προχώρησε ένας ειδικός των υπολογιστών στο κυριότερο επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρoώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Σύμφωνα με τον καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Μοσέ Βάρντι του Πανεπιστημίου Ράις, έως το 2045 τα ρομπότ, οι υπολογιστές και οι άλλες «έξυπνες» μηχανές θα μπορούν να κάνουν σχεδόν κάθε ανθρώπινη εργασία, με συνέπεια να υπάρχει ορατός κίνδυνος η ανεργία να ξεπεράσει ακόμη και το 50%!

«Πλησιάζουμε σε μια εποχή, που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σχεδόν σε οποιαδήποτε δουλειά. Είναι ανάγκη η κοινωνία να συζητήσει σοβαρά το ερώτημα: Αν συμβεί αυτό, τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν;» αναρωτήθηκε ο Βάρντι, εξηγώντας ότι ελάχιστα επαγγέλματα θα μείνουν αλώβητα από την «επέλαση» της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το πρόβλημα αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Όπως υποστήριξε, προκύπτει αναπότρεπτα το ευρύτερο ερώτημα «αν η τεχνολογία που αναπτύσσουμε, τελικά ωφελεί την ανθρωπότητα». Ο Βάρντι τόνισε ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη εξαφανίζουν συνεχώς θέσεις εργασίας ιδίως της μεσαίας τάξης και διευρύνουν τις εισοδηματικές ανισότητες.

Ποιοι θα είναι οι πιο «προστατευμένοι» από την αυτοματοποίηση; Οι εργαζόμενοι με μεγάλη εξειδίκευση (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.), όπως επίσης θα είναι -σε ένα βαθμό- και αυτοί χωρίς εξειδίκευση, επειδή είναι τόσο κακοπληρωμένοι, που δεν συμφέρει τις εταιρείες να πληρώσουν τον κόστος της αυτοματοποίησης αυτών των θέσεων εργασίας.

Ο καθηγητής, πάντως, εξέφρασε την αμφιβολία του αν οι άνθρωποι θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, ακόμη και αν τελικά, χάρη στην αυτοματοποίηση, γινόταν πραγματικότητα το παλαιό όνειρο μιας ζωής γεμάτης ελεύθερο χρόνο και αναψυχή: «Η εργασία είναι ουσιώδης για την ανθρώπινη ευτυχία. Η ανθρωπότητα θα έλθει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις της, την υπαρξιακή: να βρει νόημα σε μια ζωή χωρίς δουλειά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ