Η Ελλάδα κατοχύρωσε την ελληνική κατάληξη .ελ στο ίντερνετ

 Η Ελλάδα κατοχύρωσε την ελληνική κατάληξη .ελ στο ίντερνετ
Tην απόδοση της κατάληξης .ελ στις ιντερνετικές διευθύνσεις προερχόμενες από την Ελλάδα, κατάφερε να πετύχει μετά από σχεδόν πέντε χρόνια το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (ICANN ), έδωσε προ ημερών το «πράσινο φως» στο Υπουργείο για την χρησιμοποίηση του καταληκτικού .ελ στις ιντερνετικές διευθύνσεις προερχόμενες από την Ελλάδα. Η αίτηση της χώρας είχε υποβληθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό το καλοκαίρι του 2010 και μέσω μιας δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης, η χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει την ελληνική κατάληξη .ελ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η επίσημη απόφαση του ICANN (με την ανάρτηση της στην επίσημη ιστοσελίδα του), ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.
Σε πρώτη φάση, την ελληνική κατάληξη αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα υπουργεία όπως πχ. υπουργείοδημόσιαςτάξης.ελ ή υπουργείοναυτιλίας.ελκαι οι φορείς και στην συνέχεια ο ευρύτερος ιδιωτικός τομέας και οι χρήστες του internet.
Η επιτυχία απόδοσης της ελληνικής κατάληξης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας, καθώς έχει να κάνει με την διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς, ενώ αποτελούσε πάγιο αίτημα της ομογένειας.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται στενή συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EURid (Μητρώο Ονομάτων Internet με κατάληξη eu, λόγω της αντίστοιχη αίτησης της ΕΕ στον ICANN για την απόδοση σε αυτήν του ελληνικού συνδυασμού υ, ως ελληνική εκδοχή του .eu, θέμα όμως το οποίο εκκρεμεί.