Microsoft και Google δεν θα αμφισβητήσουν την ιδιότητα του gatekeeper της ΕΕ

  Microsoft και Google δεν θα αμφισβητήσουν την ιδιότητα του gatekeeper της ΕΕ

Ο νόμος απαιτεί από τους gatekeepers να διαχειρίζονται τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους με ανταγωνιστές και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους

 

Η Microsoft και η Google δεν θα αμφισβητήσουν έναν νόμο της ΕΕ που τους απαιτεί να διευκολύνουν τους χρήστες να μετακινούνται μεταξύ ανταγωνιστικών υπηρεσιών, όπως πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο.

Ως μέρος της τελευταίας καταστολής της Big Tech, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε τον Σεπτέμβριο 22 υπηρεσίες «gatekeeper», τις οποίες διαχειρίζονται έξι από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) απαιτεί από αυτούς τους gatekeepers να διαχειρίζονται τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους με ανταγωνιστές και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους.

Το DMA θα ισχύει για υπηρεσίες από την Alphabet, την Amazon, την Apple, τη Meta, τη Microsoft και τον ιδιοκτήτη του TikTok ByteDance.

Όσοι διαφωνούν με την ετικέτα και τις απαιτήσεις της έχουν προθεσμία έως τις 16 Νοεμβρίου για να υποβάλουν την καταγγελία τους στο Γενικό Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο ασχολείται με υποθέσεις που κυμαίνονται από το δίκαιο του ανταγωνισμού έως το εμπόριο και το περιβάλλον.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Google της Alphabet διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού συστήματος Android, των χαρτών και της αναζήτησης, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες βάσει του DMA.

Η Google έχει υιοθετήσει μια στρατηγική συνεργασίας τα τελευταία χρόνια αντί να πολεμά τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ που θα ήταν δύσκολο για την εταιρεία να κερδίσει καθώς είναι ο κυρίαρχος παίκτης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Εταιρείες όπως η Zalando και η Amazon έχουν αμφισβητήσει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), που θεωρείται συνοδευτικός νόμος του DMA, που επιβάλλει μεγαλύτερες ευθύνες στις εταιρείες τεχνολογίας για το περιεχόμενο που μοιράζονται στους ιστότοπούς τους.

«Δεχόμαστε τον ορισμό μας ως gatekeeper σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στα Windows και στο LinkedIn βάσει του DMA», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Πηγές του κλάδου είπαν στο Reuters ότι άλλες εταιρείες όπως η TikTok και η Meta ενδέχεται να υποβάλουν προκλήσεις. Τα Facebook, Instagram, Marketplace και WhatsApp της Meta προκρίθηκαν ως gatekeeper.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ