Ευρώπη εναντίον Big Tech - Ποια μέτρα λαμβάνουν οι χώρες 

 Ευρώπη εναντίον Big Tech - Ποια μέτρα λαμβάνουν οι χώρες 

Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance, βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών

Μια επιδρομή από τις γαλλικές αντιμονοπωλιακές αρχές στα γραφεία μιας εταιρείας τεχνολογίας που ονομάζεται Nvidia σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης είναι η τελευταία από μια σειρά τέτοιων ενεργειών από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατά εταιρειών Big Tech.

Ορισμένες από τις ενέργειες που έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές αρχές για να παρακολουθούν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι οι εξής:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Microsoft δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα αποδεσμεύσει τις εφαρμογές συνομιλίας και βίντεο Teams από το προϊόν της Office σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα πιθανό πρόστιμο αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, ένα μήνα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει την έρευνα για τη σύνδεση του Office και των Teams.

Η Meta Platforms προσφέρθηκε τον Ιούλιο να περιορίσει τη χρήση διαφημιστικών δεδομένων ανταγωνιστών για την διαδικτυακή υπηρεσία Facebook Marketplace σε μια προσπάθεια να διευθετήσει μια έρευνα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές την απέρριψαν.

Τον Μάιο, η Meta επλήγη με πρόστιμο ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή απορρήτου της ΕΕ για το χειρισμό των πληροφοριών χρηστών και έδωσε πέντε μήνες για να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δήλωσαν τον Ιούνιο ότι η Google της Alphabet ενδέχεται να χρειαστεί να πουλήσει μέρος της επιχείρησής της adtech για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με αντιανταγωνιστικές πρακτικές, απειλώντας την εταιρεία με την πιο σκληρή κανονιστική της ποινή μέχρι σήμερα.

Η εποπτική αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ κατηγόρησε πέρυσι την Apple ότι περιόρισε την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στην τεχνολογία tap-and-go, NFC, που χρησιμοποιείται για κινητά πορτοφόλια, καθιστώντας δύσκολη την ανάπτυξη ανταγωνιστικών υπηρεσιών σε συσκευές Apple. Οι ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν έκτοτε την έρευνά τους.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Amazon διευθέτησε τρεις αντιμονοπωλιακές έρευνες αφού εξέτασε τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη χρήση των δεδομένων των πωλητών.

Τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ επέλεξε 22 υπηρεσίες των λεγόμενων «gatekeeper» που διαχειρίζονται οι Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance, δίνοντάς τους προθεσμία έξι μηνών για να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του ευρύτατου νόμου περί ψηφιακών αγορών ( DMA).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Βρετανίας δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα ζητήσει από τη βρετανική εποπτική αρχή ανταγωνισμού να ερευνήσει την Amazon και τη Microsoft, λέγοντας ότι ορισμένες πτυχές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των τελών αλλαγής προμηθευτή, προκαλούν ανησυχία.

ΓΑΛΛΙΑ

Η γαλλική αρχή ανταγωνισμού έκανε έφοδο στα τοπικά γραφεία της Nvidia την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Wall Street Journal. Η αρχή αποκάλυψε την επιδρομή στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία πέρα από το ότι ήταν στον "τομέα των καρτών γραφικών".

Η αντιμονοπωλιακή αρχή τον Ιούλιο δήλωσε ότι η Apple μπορεί να έχει παραβιάσει κανονισμούς που σχετίζονται με τη χρήση των δεδομένων χρήστη iPhone στη διαφήμιση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά επιβάλλοντας μεροληπτικούς, ασαφείς και αθέμιτους όρους για τη διαχείριση των δεδομένων χρήστη.

Η υπηρεσία παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής της χώρας δήλωσε τον Ιούλιο ότι γνώριζε το έργο κρυπτογράφησης Worldcoin του CEO του OpenAI Sam Altman και ότι η νομιμότητα της συλλογής βιομετρικών δεδομένων «φαίνεται αμφίβολη όπως και οι συνθήκες αποθήκευσης βιομετρικών δεδομένων».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μια γερμανική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων ερευνά το Worldcoin από τα τέλη του 2022. Το Worldcoin, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023, απαιτεί από τους χρήστες να κάνουν σαρώσεις ίριδας με αντάλλαγμα ένα ψηφιακό αναγνωριστικό και, σε ορισμένες χώρες, δωρεάν κρυπτονομίσματα.

ΙΤΑΛΙΑ

Η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Ιταλίας δήλωσε τον Μάιο ότι άνοιξε έρευνα κατά της Apple για εικαζόμενη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά εφαρμογών.

Τον Απρίλιο, έλαβε μέτρα κατά της Meta για φερόμενη κατάχρηση της θέσης της στη χώρα, σε μια έρευνα που αφορούσε τα δικαιώματα στη μουσική που δημοσιεύτηκε στις πλατφόρμες του γκρουπ.

Το chatbot ChatGPT του OpenAI απαγορεύτηκε προσωρινά στην Ιταλία τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών της εθνικής αρχής προστασίας δεδομένων, αλλά τέθηκε ξανά στη διάθεση των χρηστών τον Απρίλιο.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για το TikTok για φερόμενη παραβίαση των κανόνων της, επιτρέποντας τη δημοσίευση «επικίνδυνου περιεχομένου» που υποκινεί την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και την κακή διατροφή.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού στις 2 Οκτωβρίου δήλωσε ότι απέρριψε τις αντιρρήσεις της Apple για πρόστιμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει στην εταιρεία λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης του App Store της Apple. Η Apple θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στα ολλανδικά δικαστήρια.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η πολωνική αρχή δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι διερευνά το OpenAI για μια καταγγελία ότι το ChatGPT παραβιάζει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων.

Η αρχή ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών της Πολωνίας τον Φεβρουάριο κατηγόρησε τον ευρωπαϊκό βραχίονα της Amazon για παραπλανητικές πρακτικές πωλήσεων και παράδοσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας επέβαλε πρόστιμα στην Amazon και την Apple για συμπαιγνία για τον περιορισμό της διαδικτυακής πώλησης συσκευών από την Apple και από ανταγωνιστές στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ