Γαλλία: Αμυντικές δαπάνες ύψους 413 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο Μακρόν

Γαλλία: Αμυντικές δαπάνες ύψους 413 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας, καθώς επιδιώκει η στρατιωτική στρατηγική που θα εφαρμόσει, να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας του ως ανεξάρτητης παγκόσμιας δύναμης.

Τα σχέδιά του για σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και έναν «μετασχηματισμό» του πυρηνικού στρατού της Γαλλίας για να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες απειλές, με δεδομένες και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αποκάλυψε την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος κοινοποίησε την πρότασή του για στρατιωτικές δαπάνες ύψους 413 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2030, προκειμένου να διασφαλιστεί «η ελευθερία μας, η ασφάλειά μας, η ευημερία μας, η θέση μας στον κόσμο».

Η πρόταση του Μακρόν - που θα τεθεί προς ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο - προβλέπει δαπάνες αυξημένες κατά το 1/3 σε σύγκριση με αυτές των περίπου 295 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα παρόμοιο στρατιωτικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2025.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση σε ομιλία του προς το στρατιωτικό προσωπικό που αφορούσε τη νέα αμυντική στρατηγική στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημείωσε, ακόμα, τις απειλές του υβριδικού πολέμου, τις αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και τις συνεχιζόμενες απειλές από την τρομοκρατία.

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας, καθώς επιδιώκει η στρατιωτική στρατηγική που θα εφαρμόσει, να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας του ως ανεξάρτητης παγκόσμιας δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ