Πούτιν: Η Τουρκία είναι η ασφαλέστερη οδός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Πούτιν: Η Τουρκία είναι η ασφαλέστερη οδός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο Πούτιν πρότεινε στον Ερντογάν «μεγάλο κόμβο φυσικού αερίου» στην Τουρκία  - Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού στη γειτονική χώρα.

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αστάνα του Καζακστάν, με τα ενεργειακά και την κατάσταση στην Ουκρανία, να βρίσκονται στην ατζέντα των δυο ηγετών.

Πριν από τη συνάντηση, οι δύο πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις μπροστά στις κάμερες. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε: «Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο», ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε έμφαση στον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, σημειώνοντας: «Το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας του Άκουγιου το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα φέρει έναν διαφορετικό ήχο στον κόσμο».

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας, όπου διεξάγεται η 6η Σύνοδος Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Πούτιν: Η Τουρκία, ασφαλής οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι η Τουρκία είναι η ασφαλέστερη οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όλες οι συμφωνίες που έγιναν τον Αύγουστο εκπληρώνονται. Οι αρμόδιοι υπουργοί εκπληρώνουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί. Πραγματοποιούνται μελέτες τόσο για την επενδυτική διαδικασία όσο και για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκουγιου. Επί του παρόντος, 22.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα αυτό. Στόχος μας είναι να φέρουμε το πρώτο καύσιμο τον Μάιο του επόμενου έτους, οπότε θα εισέλθουμε σε μια νέα φάση. Η Τουρκία έχει γίνει η ασφαλέστερη διαδρομή. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Τιουρκία πιο εντατικά. Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για άλλα θέματα. Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο».

Για τη συμφωνία μεταφοράς των σιτηρών, ο Πούτιν είπε: «Ένα μικρό μέρος των σιτηρών εξακολουθεί να πηγαίνει στις φτωχότερες χώρες. Οι χώρες που αγοράζουν ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης οφείλουν ευγνωμοσύνη στον Ερντογάν».

Ερντογάν: Το άνοιγμα του Άκουγιου θα ακουστεί διαφορετικά σε όλο τον κόσμο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε: «Το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους στο Άκουγιου θα φέρει ένα διαφορετικό μήνυμα, ένα άλλο ήχο στον κόσμο».

Απευθυνόμενος στον Πούτιν, σχολίασε: «Όπως είπατε, είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε τα σιτηρά και τα λιπάσματα της Ρωσίας σε υπανάπτυκτες χώρες. Μπορούμε να συνεργαστούμε για να καθορίσουμε ακόμη και τα ονόματα αυτών των χωρών. Νομίζω ότι κάνοντάς το αυτό θα στρέψουμε πολλές ισορροπίες στον κόσμο υπέρ μας, ενώ τα βήματα αυτά θα ενοχλήσουν ορισμένους κύκλους και θα ευχαριστήσουν τις υπανάπτυκτες χώρες».

Επιπλέον, ο Tούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που έχει επιτευχθεί και να τερματίσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ερντογάν στην ομιλία του, ενώ στάθηκε και στην συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Ρωσία αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσολαβητή και η οποία επέτρεψε στους Ουκρανούς να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές σιτηρών και οδηγώντας σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Όλοι βιώνουμε στενά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα», είπε. «Πάντα λέω ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί με τη διπλωματία, ότι δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και ηττημένοι στη δίκαιη ειρήνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ