Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να προμηθεύσει το «χαμένο» φυσικό αέριο μέσω Nord Stream 2

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να προμηθεύσει το «χαμένο» φυσικό αέριο μέσω Nord Stream 2

Ο Πούτιν πρότεινε ωστόσο και τη μεταφορά του χαμένου όγκου διέλευσης αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε και τη μεταφορά του χαμένου όγκου διέλευσης αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ως «μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις μεγάλες διαρροές που ξέσπασαν ξαφνικά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτείνονται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω μιας σύνδεσης του αγωγού Nord Stream 2 που παραμένει σε λειτουργία.

Μιλώντας στη σύνοδο ολομέλειας του διεθνούς φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης Ηπείρου. Ο υπολογισμός πίσω από αυτό ήταν αρκετά κυνικός, για να μπλοκάρει και να καταστρέψει τις φθηνές πηγές ενέργειας και να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικό αέριο, θερμότητα, ενέργεια και άλλους πόρους.

«Πίσω από το σαμποτάζ βρίσκεται κάποιος που θέλει να κόψει τον ενεργειακό δεσμό μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Κάποιος που έχει τις τεχνικές δυνατότητες ενός τέτοιου αντιπερισπασμού και το έχει κάνει ήδη στο παρελθόν. Δεν τιμωρήθηκε όμως» είπε.

«Τα αμερικανικά τάνκερ έστριβαν στα μισά του δρόμου προς την Ευρώπη και πήγαιναν σε αυτούς που πληρώνουν περισσότερα χρήματα… Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να προμηθεύσει. Και τώρα η Ευρώπη αποκαλεί τη Ρωσία ‘αναξιόπιστο προμηθευτή’» ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος.

Η Ευρώπη, υποστήριξε, θα χάσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των τιμών spot (για άμεση παράδοση) του φυσικού αερίου. «Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ταυτόχρονα, η ίδια η Ευρώπη επέβαλε έναν τέτοιο τρόπο διαπραγμάτευσης, και τώρα "βαρυγκομάει"».

Η «επίθεση» κατά των αγωγών Nord Stream ήταν ένα «πιο επικίνδυνο προηγούμενο», συνέχισε και υπογράμμισε ότι αυτό δείχνει ότι «οποιοδήποτε κομμάτι κρίσιμης ενέργειας μεταφορών ή υποδομής επικοινωνιών βρίσκεται σε κίνδυνο τώρα».

Παράλληλα, ο Πούτιν συνέχισε να κατηγορεί τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες για την «τρομοκρατική επίθεση» -όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει - στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε πετώντας «το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους και λέγοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω μιας σύνδεσης του αγωγού Nord Stream 2 που παραμένει σε λειτουργία. Οπως είπε, το φυσικό αέριο μπορεί ακόμα να παρέχεται από ένα εναπομείναν άθικτο τμήμα του αγωγού Nord Stream 2.

«Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ για το αν ήθελε να παρέχεται φυσικό αέριο μέσω αυτής» είπε.

Ο Πούτιν πρότεινε ωστόσο και τη μεταφορά του χαμένου όγκου διέλευσης αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σχολίασε «ας υποθέσουμε ότι η Δύση εισάγει ένα "ανώτατο όριο τιμών" για το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το ίδιο ανώτατο όριο δεν θα εισαχθεί αργότερα σε άλλους τομείς; Γεωργικά προϊόντα, ημιαγωγοί, μεταλλουργία. Και όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο; Κανείς δεν θα δώσει τέτοια εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι η Δύση καταστρέφει την παγκόσμια αγορά. Η Ρωσία δεν θα πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου - με δικά της έξοδα» διεμήνυσε ο ρώσος πρόεδρος. «Δεν θα προμηθεύουμε ενέργεια σε αυτούς που τους περιορίζουν την τιμή» διεμήνυσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ