Ν. Ηλιόπουλος: Εάν θέλει έσοδα η κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Ν. Ηλιόπουλος: Εάν θέλει έσοδα η κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Δεν γίνεται να συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο. Μόνο το Σεπτέμβρη οι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Παρά το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι τα πράγματα πάνε καλά στην οικονομία και την κοινωνία, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Και αυτό το βιώνουν οι πολίτες, αλλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ Αργολίδας 102.3”.

«Η Eurostat δείχνει ότι υπάρχουν 4 μόνο χώρες στην ΕΕ, στις οποίες το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο ’19 και το ’21 και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πηγαίνει αποκλειστικά σε ενοίκιο και τρόφιμα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα είναι να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο στην ενέργεια, το οποίο μπορεί να μειώσει άμεσα τους λογαριασμούς στο 50%. Χρειάζεται να γίνει αποσύνδεση της τιμής τού ρεύματος από το φυσικό αέριο και να μπει πλαφόν στην κερδοφορία στη λιανική αγορά του ρεύματος στο 5%», σημείωσε.

«Έτσι καμία εταιρεία ενέργειας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας, αλλά δεν γίνεται να συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο. Μόνο το Σεπτέμβρη οι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη 500 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τα υπερκέρδη φορολογούνται, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί μέχρι τον Ιούλιο όχι απλά δεν τα έχει φορολογήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μας έχει πει ακόμα πόσα είναι» και ανέφερε πως «εμείς τα υπολογίζουμε στα 2 δισ.» και πρόσθεσε

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόζει τον κανονικό φορολογικό συντελεστή στους παρόχους ενέργειας. Σήμερα όμως είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη -κάτι που υποστηρίζει και η Κομισιόν- και χρειάζεται να εφαρμοστεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής. Αυτό δεν αφορά μόνο την ενέργεια αλλά και τα διυλιστήρια», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Όταν έχουμε αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ 4 δισ. πάνω, σε σχέση με πέρσι, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των πολιτών και με αυτά επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Όταν σε συνθήκες 12% πληθωρισμού δεν μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όταν δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αυτό σημαίνει ότι το κράτος συμμετέχει στη λεηλασία των πολιτών. Στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 220%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ είναι 60%. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα λεηλασία και την ευθύνη για αυτήν τη λεηλασία έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ