ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη

 ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη

Η Τουρκία προτρέπει τους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική

 

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Η Τουρκία

Η Τουρκία προτρέπει τους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική, ανακοίνωσε απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο, που έχει στη διάθεσή της για την προστασία των συμφερόντων της έναντι της Ελλάδας» Στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας απαντά το ΥΠΕΞ πως «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας “οι πρόσφατα αυξημένες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας” και στην ανακοίνωση αναφέρεται πως “οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική”.

Επίσης θα αναφέρεται πως “Η Ελλάδα έκανε προκλητικά βήματα και πρέπει να τα σταματήσει”. Επιπλέον, η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο και την Κύπρο, καλώντας «τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, δε, υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ