Σαρωτική νίκη Μελόνι: Νέα ημέρα για την Ιταλία αναμονή στις Βρυξέλλες

Οι προβλέψεις της Γερουσίας δείχνουν σαφή πλειοψηφία για τη δεξιά. Η Ιταλία σε καλό δρόμο για τον διορισμό της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού

Σαρωτική νίκη Μελόνι: Νέα ημέρα για την Ιταλία αναμονή στις Βρυξέλλες

Η Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε μια σαφή πλειοψηφία στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής, παίρνοντας θέση να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμμαχία της, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διεκδίκησε περίπου το 43% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της RAI, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αυτό θα έδινε στο μπλοκ τουλάχιστον 114 έδρες στη Γερουσία, όπου απαιτούνται 104 ψήφοι για την πλειοψηφία.

Η Μελόνι βγήκε από το πολιτικό περιθώριο αφού ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία σταθεροποίησε τη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες μετά το τραύμα της πανδημίας. Ωστόσο, η χαρισματική 45χρονη έχει μικρή εμπειρία διακυβέρνησης και θα αναλάμβανε καθήκοντα σε μια επικίνδυνη στιγμή για τη χώρα της.

Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων καθώς οι ενεργειακές ελλείψεις που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτούν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και υπονομεύουν την ανάπτυξη. Το πλήγμα στα οικονομικά της Ιταλίας και η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ωθήσει την απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας σε περισσότερο από 4,3% σε σύγκριση με λιγότερο από 1% τον Δεκέμβριο.

«Δεν έχουμε φτάσει», είπε η Μελόνι στους υποστηρικτές της τις μικρές ώρες της Δευτέρας σε μια νηφάλια ομιλία σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Ρώμης. «Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης. Και αύριο θα πρέπει να δείξουμε τι αξίζουμε».

Οι traders απέφυγαν το αποτέλεσμα σε ασιατικές ώρες, με την προσοχή να επικεντρώνεται στην πτώση της λίρας. Η στερλίνα υποχώρησε έως και 3,7% έναντι του ευρώ, η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της έναντι του ενιαίου νομίσματος από τον απόηχο της ψηφοφορίας για το Brexit το 2016.

Μόλις βγουν τα τελικά αποτελέσματα , το επόμενο βήμα στη συνταγματική διαδικασία θα δει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να διαβουλεύεται με τους ηγέτες του κόμματος πριν, σχεδόν σίγουρα, προτείνει τον Μελόνι για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη εβδομάδες. Το νέο κοινοβούλιο, το οποίο έχει συρρικνωθεί σε 200 γερουσιαστές και 400 νομοθέτες της κάτω βουλής, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου.

Η Μελόνι ψήθηκε στην πολιτική ως ακροδεξιά ακτιβίστρια τη δεκαετία του 1990 και η εκστρατεία της εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από φλογερές επιθέσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταναστών και ομάδων ΛΟΑΤΚΙ. Αλλά προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές ότι θα κρατήσει το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας υπό έλεγχο και δεν θα αμφισβητήσει τις ξένες συμμαχίες της χώρας ή την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Το ερώτημα είναι αν θα αποκλίνουν από το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Ντράγκι, το οποίο θα επηρεάσει το αν τα χρήματα θα συνεχίσουν να ρέουν από την ΕΕ», δήλωσε ο Τζέφρι Γιου, ανώτερος στρατηγικός FX στην Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

Η Μελόνι είναι πιθανό να έχει ισχυρό χέρι στην κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να αντιστρέψει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχε εισαγάγει ο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη. Η επιδίωξη σημαντικών αναθεωρήσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ένα σχέδιο δαπανών για περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ (198 δισεκατομμύρια δολάρια) κονδυλίων ανάκαμψης από την πανδημία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντράγκι έχει δαπανήσει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις, αλλά αντιστάθηκε στις πολιτικές πιέσεις για επέκταση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα διλήμματα με τα οποία πρέπει να παλέψει μια κυβέρνηση Μελόνι . Το δεξιό μπλοκ έχει επίσης αντιταχθεί στη μεταρρύθμιση του απαρχαιωμένου φορολογικού συστήματος και στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού, δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Ντράγκι για να πληροί τις προϋποθέσεις για τα κονδύλια της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια μετεωρική άνοδο για την ομάδα της Μελόνι, τους Αδελφούς της Ιταλίας. Το κόμμα διεκδίκησε πάνω από το 25% των ψήφων, έναντι 4% στις τελευταίες εκλογές του 2018.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, ο κύριος αντίπαλος της Μελόνι στην εκστρατεία, ήρθε δεύτερο με 19% των ψήφων και πρόκειται να ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε κατέγραψε μια καθυστερημένη άνοδο για να διεκδικήσει περίπου 16% και είναι πιθανό να είναι μια άλλη σημαντική δύναμη στην αντιπολίτευση.

Καθώς προσβλέπει στην πιθανή ανάληψη των καθηκόντων της προς το τέλος του επόμενου μήνα, η Μελόνι θα παρακολουθεί στενά τον σύμμαχό της στον συνασπισμό Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου υποαπέδωσε με περίπου 9% των ψήφων. Ο Σαλβίνι έβλεπε τον εαυτό του ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας το 2019, όταν το κόμμα του προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με 34%, και έχει αποδεχτεί μόνο απρόθυμα ότι πρέπει να παίξει δεύτερο βιολί στους αδελφούς της Ιταλίας.

«Δεν θα αργήσει η στιγμή που η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί από εσωτερικές εντάσεις», δήλωσε η Giorgia Serughetti, καθηγήτρια πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Η κακή υποστήριξη για τη Λίγκα δεν ήταν αναμενόμενη. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μελόνι, αλλά με υψηλό βαθμό εσωτερικής αναταραχής».

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Σαλβίνι έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική γραμμή στην αύξηση του δανεισμού για να βοηθήσει τους Ιταλούς να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση και έχει αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην προεκλογική της ομιλία, η Μελόνι ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο όσο και τον Μπερλουσκόνι για την υποστήριξή τους και το πνεύμα με το οποίο έκαναν εκστρατεία καθώς απέτισε φόρο τιμής στην ομάδα της.

«Ξεκινάς κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο και μετά κάνεις ό,τι είναι δυνατόν», είπε, αναφερόμενος στον Άγιο Φραγκίσκο. «Και θα καταλήξετε να πετύχετε το αδύνατο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ