Στο κόκκινο η τιμή του ηλεκτρικού στη Γερμανία

Σκαρφάλωσε στα 800 ευρώ

Στο κόκκινο η τιμή του ηλεκτρικού στη Γερμανία

Οι γερμανικές τιμές αναφοράς ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν πάνω από τα 800 ευρώ την Παρασκευή, σχεδόν 10 φορές υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τιμές της ενέργειας σπάνε ρεκόρ σε σχεδόν καθημερινή βάση, καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου ενόψει της κρίσιμης χειμερινής περιόδου θέρμανσης. Η άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα δραστικά μέτρα περιορισμού της χρήσης ενέργριας, όπως η απαγόρευση του εξωτερικού φωτισμού για τα κτίρια στη Γερμανία και η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε το ανώτατο όριο στο κόστος. Οι αυξανόμενες τιμές μπορεί να αναγκάσουν πολλούς ανθρώπους στη χώρα να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά αυτόν τον χειμώνα.

Οι γερμανικές τιμές ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 7,6% στα 805,15 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας AG την Παρασκευή και κέρδισαν 39% αυτή την εβδομάδα. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο σημειώνει άνοδο 24% αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η εταιρεία κοινής ωφέλειας Electricite de France SA, ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επιστρέψουν στο διαδίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο. Οι μονάδες αυτές θα αποτελέσουν βασική πηγή ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει λιγοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ