Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.

Ν. Δένδιας: Υποδέχτηκε φοιτητές του Harvard και εξέθεσε με χάρτες την τουρκική προκλητικότητα (vid)

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευσή για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει".

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή".

Ακάρ: «Βαρεθήκαμε να αποδεικνύουμε τα ψέματα της Ελλάδας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ