Αίγυπτος: Πενταμερής σύνοδος Αράβων ηγετών για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια

Αίγυπτος: Πενταμερής σύνοδος Αράβων ηγετών για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποδέχεται σήμερα τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ, του Μπαχρέιν και της Ιορδανίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας συνόδου αφιερωμένης στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Εκτός του Σίσι, στην πενταμερή αυτή σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Ελ Αλαμέιν, συμμετέχουν ο πρόεδρος των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται θέματα «ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Ρεκόρ έχουν σπάσει οι τιμές των δημητριακών και του σιταριού
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, η τιμή των δημητριακών και ιδίως του σιταριού έσπασε κάθε ρεκόρ. Η αύξηση αυτή προκαλεί προβλήματα σε ορισμένες χώρες, όπως στην Αίγυπτο, οι οποίες εξαρτώνται εξαρτάται «κατά τουλάχιστον 30% από την Ουκρανία και τη Ρωσία» για τις εισαγωγές σταριού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι πέντε Άραβες ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το θέμα της «ασφάλειας του νερού» και του «φράγματος της Αναγέννησης». Η Αιθιοπία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποπεράτωσε την 3η φάση της πλήρωσης αυτού του τεράστιου φράγματος στον Νείλο, παρά τις διαμαρτυρίες του Σουδάν και της Αιγύπτου, που ανησυχούν για το ανεφοδιασμό τους με νερό.

Στο πρόγραμμα της συνάντησης είναι επίσης το Μεσανατολικό και θέματα που σχετίζονται με τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Από τις πέντε χώρες, μόνο το Ιράκ δεν έχει εξομαλύνει μέχρι τώρα τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ