Επιμένει ο Ερντογάν: Νέα επίθεση σε Μητσοτάκη - Τι είπε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Επιμένει ο Ερντογάν: Νέα επίθεση σε Μητσοτάκη - Τι είπε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Ουκρανίας και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει την αναφορά του και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας: «Η στάση της Ελλάδας είναι ενάντια στην πολιτική μας».

«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνέχισε την προσπάθεια να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Για τις βάσεις που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι έγινε λόγω της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Πρέπει να πωληθούν τα F-16 στην Τουρκία, αλλά... αποφασίζει το Κογκρέσο

Ερντογάν: Πλήρης υποστήριξη στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο Ερντογάν είπε: «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία μας προσφέρει πλήρη υποστήριξη για την Ουκρανία. Αλλά πρέπει να το δείξουμε αυτό με ένα όραμα ειρήνης και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την ανθρώπινη τραγωδία το συντομότερο δυνατό. Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης δημιούργησε μια ευκαιρία για όραμα για το μέλλον. Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός».

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τόνισε πως οι πρωτοβουλίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός πρέπει να ενταθούν.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον μας σήμερα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας αύριο. Ως χώρα που πολεμά την τρομοκρατία για σχεδόν 40 χρόνια και θυσιάζει χιλιάδες παιδιά της στην τρομοκρατία, δεν μπορώ να καθυστερήσω», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ερντογάν: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους
«Την Τρίτη πραγματοποιήσαμε την τριμερή σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αυτό είναι μια αρχή. Το βασικό όμως είναι να τηρούνται οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Από εδώ και πέρα θα παρακολουθούμε σχολαστικά τη διαδικασία και θα κάνουμε ανάλογα τα βήματά μας» σημείωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία που οδήγησαν στην άρση του τουρκικού βέτο για ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε διπλωματική νίκη της Τουρκίας το μνημόνιο συνεργασίας με τις δύο χώρες, που επετεύχθη μετά από μια δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία και αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Ενώ ακολουθούμε τη δική μας εξωτερική πολιτική, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το ΝΑΤΟ. Περιμένουμε την ίδια συμπεριφορά από τους συμμάχους μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ