Αρχές Ιουλίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική πώληση ρεύματος

Αρχές Ιουλίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική πώληση ρεύματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εξέλιξη «ορόσημο» και «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία» την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

 

Εντός της ημέρας κατατίθεται αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρίας Novartis δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εξέλιξη «ορόσημο» και «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία» την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος που πρωταγωνιστεί, ένα κράτος που δεν είναι δέκτης υποδείξεων αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, που δεν αδικείται αλλά ηγείται». Υπογράμμισε, ότι «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από δώδεκα χρόνια» και ταυτόχρονα ανοίγει μια «νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την πατρίδα μας, για την ανάπτυξη της χώρας και για την ευημερία των πολιτών», καθώς επίσης και οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από τη διεθνή κρίση, ένα «παράθυρο αισιοδοξίας και προοπτικής, στη δίνη μιας τεράστιας εισαγόμενης κρίσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε, επίσης, τα νεώτερα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου», σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τόσο τους ευρωπαϊκούς, όσο και τους εθνικούς θεσμούς και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια εμφατική απάντηση στο λαϊκισμό και όσους νομίζουν ότι το ρολόι της Ιστορίας μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική πρόοδο, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για τη ΝΔ, από την ίδρυση της, απαράβατη αρχή είναι ότι η οικονομική πρόοδος «είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη» και πρόσθεσε: «Ήμασταν και είμαστε η παράταξη του πολιτικού ανθρωπισμού, με πρώτη μας μέριμνα της λαϊκές ανάγκες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις που ανέρχονται σε ποσοστό στο 3,7 % του ΑΕΠ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε, στην πρώτη θέση, μεταξύ των 25 χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν. Υπενθύμισε, ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος των λογαριασμών Δεκεμβρίου - Μαΐου, που θα κυμαίνονται από 18 ως 600 ευρώ, με ωφελούμενους όλα τα φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα ως 45.000. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του Ιουλίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός παρέμβασης στη χοντρική και τη λιανική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, με ωφελούμενους μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες, ευάλωτους καταναλωτές, από «εβδομήντα έως και ενενήντα τοις εκατό της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας». Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, θα ανακοινωθεί και νέα κυβερνητική παρέμβαση για τα καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ