Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Χ. Νικολοπούλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

 Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Χ. Νικολοπούλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η κ. Νικολοπούλου είναι δικηγόρος και διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2005

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός της Χαράς Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά την σχετική εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Η κ. Νικολοπούλου είναι δικηγόρος και διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2005 και έχει τοποθετηθεί στον εν λόγω θεσμό σε διάφορες θέσεις ευθύνης, κάτι που, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, την καθιστά εξαιρετικά κατάλληλη για τη θέση, καθώς γνωρίζει απόλυτα όλες τις υποθέσεις, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που τυχόν έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη λειτουργία της.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, πάντως, ο κ. Γεωργιάδης, έθεσε ζήτημα θεσμικού ατοπήματος, απαράδεκτης συμπεριφοράς και νομικώς επιλήψιμης ενέργειας για τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιω. Λιανό. Ενόψει της τοποθέτησης της κ. Νικολοπούλου και της ακρόασής της σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Λιανός απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό και χθες αργά το βράδυ σε τρεις βουλευτές, στην οποία εκφράζει την αντίρρησή του προς το διορισμό της κ. Νικολοπούλου και αναφέρεται σε υπό διερεύνηση υποθέσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι απόρρητες και δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν.

Το θέμα ετέθη αρχικώς από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη με τον 'Αδωνι Γεωργιάδη να απαντά ότι μόλις παρέλαβε την επιστολή εξήγησε στον κ. Λιανό με μεγάλο σεβασμό ότι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος είναι ότι την επιλογή του αντιπροέδρου την κάνει η κυβέρνηση, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας και όχι ο εκάστοτε πρόεδρος της Επιτροπής. "Θεωρώ την πρόβλεψη αυτή του νόμου εξαιρετικά σοφή, ανήκει στην κατηγορία αυτή που λέμε στον αγγλοσαξονικό δίκαιο "checks and balances", να μην έχει ποτέ ένα πρόσωπο, την πλήρη εξουσία σε έναν οργανισμό και σε μια αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που εκ του ρόλου της έχει στην ελληνική οικονομία τεράστια ισχύ. Δεν απεκδύεται η κυβέρνηση λοιπόν, της συνταγματικής της υποχρεώσεως και δικαιώματος να κάνει αυτή την πρόταση και αυτή την επιλογή, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της υπόλοιπης διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε πως είναι είναι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Λιανός -απολύτως σεβαστό πρόσωπο αναμφίβολα- όπως έχει και αυτός την υποχρέωση, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής". "Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό", ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο αρμόδιος υπουργός ωστόσο εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια αυτή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κυρίως - όπως είπε - διότι απαγορεύεται να αναφέρει οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής οτιδήποτε αφορά σε εν εξελίξει υποθέσεις της Επιτροπής. "Αυτό απαγορεύεται ρητώς από το νόμο. Μου κάνει λοιπόν πολύ μεγάλη εντύπωση, ότι το αναφέρει στην επιστολή του. Αλλά εν πάση περιπτώσει, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε όλοι, ο καθένας παίρνει τις ευθύνες των πράξεών του", ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι "εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης μου φυσικά ο κ. Λιανός, άρα δεν έχω κάνει καμία υπόδειξη". Διευκρίνισε δε ότι η αναφορά του ήταν γενική, ότι όποιος αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα οφείλει να γνωρίζει ότι πρέπει να συνεργάζεται κατά τον νόμο. Παρατήρησε εξάλλου ότι, αν υπήρχε πρόβλημα με την κ. Νικολοπούλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως περίπου υπονοεί ο κ. Λιανός στην επιστολή του, διαδοχικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν δράσει. "Δεν έχουν δράσει, άρα απήλαυσε της εμπιστοσύνης διαδοχικών διοικήσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε πολύ μεγάλες θέσεις. Άρα, προφανώς, η κρίση του κ. Λιανού στη γνωστή επιστολή, κατά τη γνώμη μου, είναι εντελώς άδικη. Θα έπρεπε, όχι ένας, αρκετοί προκάτοχοι του κ. Λιανού, να έχουν εκφράσει ένα παρόμοιο παράπονο για τη συγκεκριμένη και όχι να της δίνουν συνεχώς προαγωγές. Και αναγκάζομαι να αναφερθώ σε αυτά, γιατί ο κ. Λιανός έκανε δημόσια την επιστολή του", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικώς με παρατηρήσεις βουλευτών ότι ο κ. Λιανός διορίστηκε από τον κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι ο κ. Λιανός επελέγη μόνο λόγω του βιογραφικού του και ως απόδειξη ότι δεν έχει καμία σχέση εξάρτησης με τον υπουργό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μπορεί να στέλνει τέτοιες επιστολές, "άρα, η πράξη του είναι πράξη τεκμήριο ανεξαρτησίας της Αρχής και όχι το ανάποδο".

"Βεβαίως, οφείλω να σχολιάσω εφόσον έκανε δημόσια την επιστολή του, ότι η αποστολή της επιστολής αυτής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είναι απολύτως απαράδεκτη διότι εάν ο νομοθέτης ήθελε η Επιτροπή της Βουλής να έχει γνώση της γνώμης του εκάστοτε προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και η Βουλή, θα προέβλεπε μια σχετική διαδικασία. Aν ένας πρόεδρος, ο εκάστοτε της Επιτροπής, μπορεί να διορίζει στην Επιτροπή άτομα του δικού του ενδιαφέροντος, στο τέλος ο πρόεδρος παύει να είναι πρόεδρος και είναι τύραννος [...] Το ότι ο κ. Λιανός καίτοι γνωρίζει ότι αυτή είναι η θεσμική διαδικασία, επέλεξε να στείλει αυτή την επιστολή, για ποιο λόγο; Για να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να με κάνει να αλλάξω γνώμη; Πρόκειται περί προφανούς λάθους του προέδρου της Επιτροπής και απαραδέκτου επιστολής, η οποία δεν μπορεί να διαβαστεί, διότι μέσα παρέχει προσωπικά δεδομένα και απόρρητα στοιχεία υποθέσεων της Επιτροπής", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης. Προσέθεσε δε πως αυτός που την έστειλε έχει αναλάβει και τη νομική ευθύνη για διαρροή προσωπικών δεδομένων και κατέληξε: "Η αποστολή της επιστολής είναι απαράδεκτη, και θεσμικά απαράδεκτη και επί της ουσίας απαράδεκτη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ