Ν. Ηλιόπουλος: Αδιανόητο να μαθαίνουμε από την Γερμανία την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Ν. Ηλιόπουλος: Αδιανόητο να μαθαίνουμε από την Γερμανία την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την αποστολή των ελληνικών ΤΟΜΠ BMP-1 στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους από το Βερολίνο από τα τεθωρακισμένα Marder.

Σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη με επίκεντρο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος: "Είναι αδιανόητο να μαθαίνουμε την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία από τον Γερμανό Καγκελάριο. Δεν μας ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση λέει ότι δήθεν δεν θα έμενε κρυφό. Έπρεπε εξαρχής να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, διότι δεν είναι καθόλου ασήμαντο το να συνεχίζει η χώρα μας να στέλνει πολεμικό υλικό σε αυτή την περιοχή", δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και υπενθύμισε πως "η πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαφωνεί με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία".

"Η χώρα δεν είναι χωράφι του κ. Μητσοτάκη για να παίρνει μόνος του τέτοιες αποφάσεις", τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


Επιπλέον εξήγησε πως "στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφωνούμε και στην ουσία της απόφασης -όχι μόνο στο ότι δεν ενημερωθήκαμε". "Ναι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, να στηρίξει το διεθνές δίκαιο, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά λέμε όχι σε στρατιωτική εμπλοκή της χώρας. Η αποστολή τεθωρακισμένων θέτει προβλήματα στην ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας. Γιατί όταν για παράδειγμα αλλάζει το status με το οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, ή το θέμα της Κύπρου, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα", σημείωσε.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατήγγειλε ακόμη και την προσπάθεια της κυβέρνησης
"να μας πείσει ότι ξύπνησαν ένα πρωί οι Γερμανοί, τρελάθηκαν και αποφάσισαν να μας δώσουν καινούργια τεθωρακισμένα αφού θα στείλουμε εμείς τα παλιά στην Ουκρανία, και δεν θα ζητήσουν τίποτα άλλο!".

"Είναι αστείο αυτό. Υπάρχει σε αυτή τη συμφωνία αίτημα από τη Γερμανία να αναβαθμίσουμε ενδεχομένως και άλλα τεθωρακισμένα που έχουμε; Υπάρχει άλλη υποχρέωση για την Ελλάδα; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει στη βουλή άμεσα", υπογράμμισε.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε τα εξής: "Απέναντί μας έχουμε μια προκλητική Τουρκία, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, και έχει ενεργή, στρατιωτική εμπλοκή σε περιφερειακές συγκρούσεις. Να μην λέμε ψέματα στον εαυτό μας ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κυβερνητική επιπολαιότητα. Δεν γίνεται πριν δύο μέρες να έχουμε διαρροή από τον υπουργό Άμυνας για υβριδικές απειλές".

"Εξάλλου συνολικά η στρατηγική του προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα. Βρεθήκαμε τώρα σε μια περίεργη κατάσταση με το Ιράν που δεν θα έπρεπε να έχουμε εμπλακεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανοίγουμε μέτωπα", είπε,

Τέλος, επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη πως "πέρα από προβλέψιμος σύμμαχος είναι και ένας φοβισμένος πρωθυπουργός, που στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ούτε στους εσωκομματικούς πολιτικούς του αντιπάλους δεν μπορεί να βάλει όρια". "Αν δεν είχε λυθεί το ονοματοδοτικό με τη Βόρεια Μακεδονία, αυτή τη στιγμή θα υπέγραφε είσοδο της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ με το όνομα "Μακεδονία" σκέτο", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ