Γ. Οικονόμου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Γ. Οικονόμου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ανιστόρητες και απαράδεκτες σε όλα τα επίπεδα χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπάρχει κλιμακούμενη προκλητικότητα από τους Τούρκους, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. "Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της.

Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή" είπε ο κ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real.

Επιπλέον σημείωσε ότι "υβριδικές απειλές" μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. "Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα μέτρα στήριξης των πολιτών

«Μαζί με τις αποφάσεις που ενισχύουν την αυτονομία της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ο πρωθυπουργός έχει πει να δούμε κι άλλα μέτρα στήριξης των πολιτών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ίδια συνέντευξη.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να έχουμε αρραγές το εσωτερικό μέτωπο και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ για πρωτοβουλίες χρηματοδοτικού περιεχομένου, έχοντας στο πλευρό της κι άλλες χώρες του νότου. «Να δείξουμε συμπαράσταση στην Ουκρανία, αλλά και η ΕΕ να στηρίξει τα κράτη στην κατεύθυνση αυτή» είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συγκεράσει συμφέροντα 27 κρατών.

Παράλληλα σημείωσε ότι περίμενε πιο καθαρά μηνύματα από την ΕΕ για την στήριξη πολιτών, ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν στην πανδημία. "Περιμέναμε πιο γρήγορες κινήσεις, πρέπει να πάρουν το μήνυμα οι Βρυξέλλες" είπε.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας και προσέθεσε ότι η στήριξη της κυβέρνησης στους πολίτες είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι σήμερα μπαίνει ο πρώτος αυξημένος κατώτατος μισθός.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκταση στήριξης για την ακρίβεια στην βενζίνη είπε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της για μείωση φόρων.

Ενημέρωση Σολτς από Μητσοτάκη

Με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον Γερμανό καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, έδειξε στον Σολτς και τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας όπως είχε κάνει με τον Μπάιντεν για να καταδείξει το μέγεθος του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες για την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων και τους λεονταρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του εναντίον της Ελλάδας, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο.

Η συνάντηση με το Γερμανό Καγκελάριο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς χθες το Βερολίνο επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις, απευθύνοντας «έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» και προς τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ