Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών - Tέλος στο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών - Tέλος στο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα

«Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους» επανάμβάνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι "σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία".

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του skai.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Τερματίζουμε επισημα τη διαδικασία του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας: «Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ