Φρουροί της Επανάστασης:Θα κατασχεθούν ακόμα 17 ελληνικά πλοία εάν συνεχίσει η Ελλάδα τις προκλήσεις

Φρουροί της Επανάστασης:Θα κατασχεθούν ακόμα 17 ελληνικά πλοία εάν συνεχίσει η Ελλάδα τις προκλήσεις

NYT: Μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν στέλνουν οι Ιρανοί - «Αποφασίσαμε να λάβουμε τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας»

Η ανησυχία για τους Έλληνες ναυτικούς, που είναι όμηροι των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν μετά την κατάσχεση δύο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που έγινε την Παρασκευή (27/05) στον Περσικό Κόλπο, κορυφώνεται.

Η εταιρεία Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα, η οποία εκμεταλλεύεται το «Delta Poseidon», δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής. Επισημαίνεται πως οι ελληνικές Αρχές κατέσχεσαν, τον περασμένο μήνα, το -υπό ιρανική σημαία- «Pegas», στο οποίο επέβαιναν 19 μέλη ρωσικού πληρώματος, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.. Ακόμα, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν αργότερα το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που υπήρχε στο πλοίο και σχεδίαζαν να το στείλουν στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (26/05).

New York Times: Μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν στέλνουν οι Ιρανοί

Το περιστατικό της Παρασκευής (27/05), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση των «New York Times», επισφραγίζει μια τεταμένη εβδομάδα στο Ιράν, η οποία άρχισε την Κυριακή (22/05) με τη δολοφονία ενός ανώτερου μέλους των Φρουρών στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ κατά τους αξιωματούχους τόσο του Ιράν όσο και των μυστικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια, την Τετάρτη (25/06), μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία Παρτσίν σκότωσε έναν μηχανικό του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν.

Ιρανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα πετρελαίου και ενέργειας δήλωσαν ότι η κατάσχεση των πλοίων από το Ιράν ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι το Ιράν θα σκληρύνει τη στάση του εάν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιστρέψει στην πολιτική της μέγιστης πίεσης της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ και αρχίσει να κατάσχει τάνκερ και φορτία αργού πετρελαίου, που ανήκουν στο Ιράν.

«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», δήλωσε η Σίνα Αζόντι, αναλυτής του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.

Η τύχη της αναθεωρημένης πυρηνικής συμφωνίας είναι ασαφής, καθώς οι συνομιλίες έχουν παγώσει λόγω του χαρακτηρισμού των Φρουρών της Επανάστασης από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Το Ιράν έχει απαιτήσει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός είναι ανεξάρτητος από την πυρηνική συμφωνία.

Ιράν: «Αποφασίσαμε να λάβουμε τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας»

Την ίδια ώρα Nour News, το οποίο συνδέεται με ένα ιρανικό κρατικό όργανο ασφαλείας, ανέφερε, την Παρασκευή (27/05), στο Twitter: «Μετά την κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από την ελληνική κυβέρνηση και τη μεταφορά του πετρελαίου του στους Αμερικανούς, το Ιράν αποφάσισε να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας». Δεν ανέφερε, όμως, τι είδους μέτρα θα λάβει το Ιράν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν επικαλέστηκε αργότερα μια ανώνυμη πηγή που δήλωσε: «Υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις αταξίες της. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».

Το ‘χει ξανακάνει το Ιράν

Σύμφωνα με τους «New York Times», το Ιράν έχει ιστορικό αντίποινων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ ως απάντηση σε πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιό του και τα οποία έχουν σταματήσει ή κατασχεθεί. Το περιστατικό της Παρασκευής (27/05), όμως, ήταν το πρώτο εδώ και μήνες όπου ένα πλοίο με ξένη σημαία μπήκε στο στόχαστρο των Περσών,

Υπενθυμίζεται ότι, το 2019, το Ιράν κατέσχεσε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο αφού το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ. Το 2020, το Ιράν κατάσχεσε ένα νοτιοκορεατικό δεξαμενόπλοιο σε μια διαμάχη με τη Νότια Κορέα που πάγωσε τα έσοδά της από το πετρέλαιο ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Ένα βιετναμέζικο δεξαμενόπλοιο και ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά έχουν, επίσης, κατασχεθεί προσωρινά από τις ναυτικές δυνάμεις του Ιράν.

Ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έχει, επίσης, διαδραματιστεί στα ύδατα του Περσικού Κόλπου, με τη Δύση να κατηγορεί το Ιράν για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον δεξαμενόπλοιου που συνδέεται με το Ισραήλ και από την οποία, το 2021, σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος με ευρωπαϊκή καταγωγή. Το Ιράν, ωστόσο, αρνήθηκε ότι είχε ρόλο στην επίθεση. Μένει να δούμε πως θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ