Τα «γυρίζει» το Λονδίνο: Ο Έλγιν δεν αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα βρήκε πεταμένα στα ερείπια

Τα «γυρίζει» το Λονδίνο: Ο Έλγιν δεν αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα βρήκε πεταμένα στα ερείπια

Τι απάντησε η υπουργός Πολιτισμού στην απίθανη δικαιολογία της βρετανικής κυβέρνησης.

Αν και φάνηκε ότι η ελληνική και η βρετανική κυβέρνηση θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά και την σχετική ανακοίνωση της UNESCO, το Λονδίνο απαντά με μια φθηνή δικαιολογία ότι ο Έλγιν και η ομάδα του δεν τα αποκόλλησαν από το μνημείο αλλά τα βρήκαν πεταμένα στα ερείπια!

Αυτό, ακούστηκε στην συνάντηση των δυο πλευρών στην GLY την περασμένη εβδομάδα και έδωσε μια νέα τροπή στην διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βρετανία.

Και όλα αυτά ενώ φάνηκε από την Βρετανία ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Ελλάδα και το αίτημά μας να επιστραφούν τα Γλυπτά εδώ όπου ανήκουν.

«Τα περισσότερα ανασύρθηκαν από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ Τζόναθαν Γουίλιαμς.

«Αυτά τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν από το μνημείο όπως υποστηρίζουν».

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού

Η απάντηση ήρθε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία με επιστολή της στην εφημερίδα Guardian αναφέρει: «Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα». Και συνεχίζει: «Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ