Δ. Κουτσούμπας: Δεν είναι βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο

Δ. Κουτσούμπας: Δεν είναι βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο

O γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε ότι «οι λύσεις και η διέξοδος για τα προβλήματα του λαού και το λαϊκό εισόδημα δεν βρίσκονται σε αυτά που προτείνουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα».

«Δεν θα υπάρχει διέξοδος όσο μένουν καθηλωμένοι οι μισθοί, και οι εργασιακές σχέσεις είναι σχέσεις μεσαιωνικής εκμετάλλευσης. Δεν θα υπάρχει διέξοδος όσο στην γειτονιά μας γίνεται πόλεμος, κυρίως όσο η χώρα μας -λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων- εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε αυτές τις συγκρούσεις, σε αυτούς τους πολέμους», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Για το θέμα της ακρίβειας τόνισε πως «για να ανακουφιστεί το λαϊκό εισόδημα πρέπει να καταργηθούν ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης». Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, επεσήμανε ότι «η οικονομία «δεν αντέχει».

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι η οικονομία «δεν αντέχει» για τα παραπάνω, για να καταργηθεί οριστικά ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια, για να δοθεί ο 13ος και 14ος μισθός, όμως, «αντέχει» να μην φορολογούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ, τα οποία δεν χρειάζονται για την άμυνα της χώρας, για να πληρώνει η χώρα κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ το ΝΑΤΟ». «Επομένως, το ζήτημα έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που μπαίνουν», υπογράμμισε.


Επίσης, ανέφερε πως «είναι απαράδεκτη ενέργεια, με εντολή της κυβέρνησης, η σύλληψη και το χτύπημα διαδηλωτών στην Θεσσαλονίκη, ανάμεσα τους μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ».

Για την απουσία των βουλευτών του ΚΚΕ από την ομιλία του Ουκρανού προέδου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι «είναι η πιο έντιμη και ξεκάθαρη θέση». Όπως εξήγησε, οι βουλευτές του ΚΚΕ «δεν μπορούν να χειροκροτήσουν έναν άνθρωπο που καταπιέζει τον λαό της Ουκρανίας, έχει θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, και όχι μόνο καθώς έχουν τεθεί συνολικά εκτός ουκρανικής Βουλής 11 κόμματα, που έχει κηρύξει ανεπιθύμητο τον βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Λαμπρούλη, επειδή υπερασπίστηκε τους Ουκρανούς κομμουνιστές».

Υπενθύμισε πως «το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την ρωσική εισβολή», τονίζοντας ότι «ο Πούτιν είναι το αντίπαλο στρατόπεδο για εμάς».

«Έχουμε κάνει κριτική όλα αυτά τα 30 χρόνια που ο Πούτιν και οι πουτινιστές βρίσκονται στην εξουσία στη Ρωσία γιατί ανέτρεψαν τον σοσιαλισμό, διέλυσαν την ΕΣΣΔ, έκαναν επεμβάσεις που εμείς τις καταγγείλαμε» είπε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας: «Πριν λίγους μήνες η Ρωσία, ο Πούτιν έκανε επέμβαση στο Καζακστάν. Τότε δεν άκουσα την Ευρώπη ούτε τη χώρα μας ούτε το ΝΑΤΟ ούτε τις ΗΠΑ να μιλούν ενάντια στην επέμβαση στο Καζακστάν γιατί εκεί ήταν μια γνήσια εργατική-λαϊκή εξέγερση που δεν ήθελε τον ρωσόφιλο αντιδραστικό κυβερνήτη και ο Πούτιν μαζί με την κυβέρνηση του Καζακστάν έκανε επέμβαση για να πνίξει αυτήν τη λαϊκή εξέγερση».

«Αυτοί ήταν που έδιναν βραβεία στη κυβέρνηση του Πούτιν, και στον ίδιο τον Πούτιν, που πριν έναν χρόνο έδιναν στον πρωθυπουργό της Ρωσίας τα κλειδιά της πόλης των Αθηνών, και εμείς -μέσω των δημοτικών μας συμβούλων- είχαμε καταψηφίσει και δεν συμμετείχαμε σ' αυτήν την τελετή υπέρ των Ρώσων, τότε σε ανύποπτο χρόνο, και προειδοποιούσαμε ότι είναι καπιταλιστική η Ρωσία, ότι ο Πούτιν έχει βλέψεις γιατί θέλει τα δικά του συμφέροντα, όχι τα προσωπικά μόνο, των μονοπωλίων της καπιταλιστικής Ρωσίας, να βρει ζωτικό χώρο γύρω, επειδή βλέπει να τον πιέζει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Δύση, οι ΗΠΑ και να τον περικυκλώνουν και γι' αυτό τα κάνει αυτά», συμπλήρωσε.

«Άρα δεν αφήνουμε στο απυρόβλητο τον Πούτιν, η Ρωσία είναι καταδικαστέα για την εισβολή της, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Καλά κάνει ο ουκρανικός λαός και αντιστέκεται στην ξένη εισβολή. Όμως δεν κάνει καθόλου καλά τόσο ο ρώσικος λαός που στηρίζει κυβερνήσεις τύπου Πούτιν όσο και ο ουκρανικός λαός που στηρίζει τέτοιες μαριονέτες που βγήκαν μέσα από πραξικοπήματα και επεμβάσεις ενάντια στον λαό, όπου στην παρανομία είναι όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του Ζελένσκι, να χειροκροτά τον Ζελένσκι», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την απέλαση Ρώσων διπλωματών, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: «Η Νούλαντ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν εδώ στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, δεν θα έκανε απελάσεις; Και μάλιστα, απ' όσο μπορώ να ξέρω, έβαλε και χέρι στην κυβέρνηση και σε υπουργεία γιατί άργησαν να κάνουν τις απελάσεις αυτές. Είναι ΝΑΤΟϊκή επιλογή, είναι η ΝΑΤΟϊκή γραμμή αυτή, η μία μετά την άλλη όλες οι χώρες της ΕΕ κάνουν απελάσεις διπλωματών, αυτό γίνεται κι αυτός είναι ο σύγχρονος Ψυχρός Πόλεμος».

«Αλλά έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Ας κάνουν όσες απελάσεις θέλουν, θα κάνει κι η Ρωσία απελάσεις τώρα, λογικά, γιατί απάντησε η Ζαχάροβα, είπε θα υπάρχουν αντίποινα σ' αυτήν την περίπτωση», σημείωσε.

Όπως τόνισε, «βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας δεν είναι να στέλνεις -έστω και παλαιωμένα- καλάσνικοφ, δεν είναι να στέλνεις στρατεύματα -να είναι έτοιμα για επέμβαση- στην ομάδα επέμβασης του ΝΑΤΟ, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία, γύρω απ' την Ουκρανία, απ' την εμπόλεμη ζώνη. Γιατί είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να στείλει και στρατεύματα. Θα πάνε για να επέμβουν, αν χρειαστεί, όποτε αποφασίσει το ΝΑΤΟ να επέμβει στην Ουκρανία και να γενικευτεί ο πόλεμος».

«Όμως, η κ. Ζαχάροβα, όπως και η ρώσικη ηγεσία, είπε ότι η Ελλάδα είναι στόχος αντιποίνων, κι αυτό δεν το λέμε εμείς κινδυνολογώντας, είναι γεγονός. Όταν έχεις βάσεις, όταν ξέρουν ότι από την Αλεξανδρούπολη γίνεται η απόβαση των αμερικανικών στρατευμάτων προς το μέτωπο της Ουκρανίας, γύρω γύρω από την Ουκρανία και από τη Ρωσία, στην περικύκλωση της Ρωσίας, είναι επόμενο να έχεις αντίποινα και θα χτυπήσουν τις βάσεις. Και τη Σούδα, και την Αλεξανδρούπολη, και τη Λάρισα, και το Στεφανοβίκειο απ' όπου γίνονται τέτοιες ενέργειες επιθετικές ενάντια σε άλλες χώρες», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε κυβέρνηση «στο ενδεχόμενο αδιεξόδου», ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί «σε καμιά περίπτωση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με κανένα άλλο απ' τα κόμματα που διαχειρίζονται τις τύχες του λαού μας, που βρίσκονται όχι σε προοδευτική, όπως λένε στα λόγια, αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση, και που όλοι τους συμφωνούν σε όλα τα βασικά, τα καίρια ζητήματα».

Τέλος, σχολιάζοντας παρατήρηση ότι το ΚΚΕ «δεν έχει και την καλύτερη αντιμετώπιση», υπογράμμισε ότι «τη χειρότερη έχει απ' όλα σχεδόν τα κανάλια, και από την κρατική τηλεόραση, δυστυχώς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ