Μ. Γκάγκα: Δεν καταργείται η μονιμότητα στο Ε.Σ.Υ.

Μ. Γκάγκα: Δεν καταργείται η μονιμότητα στο Ε.Σ.Υ.

Τι αναφέρεται στην εγκύκλιο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Εγκύκλιο απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, προς τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, μετά από την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη που προκάλεσαν οι κατηγορίες του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ότι η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ψήφισε την άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η κ. Γκάγκα έστειλε την εγκύκλιο, προκειμένου οι διοικητές ΥΠΕ να ενημερώσουν ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται. Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄) προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσθήκη δηλαδή που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ) είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ