Ουκρανία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται να ενισχύσουν την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται να ενισχύσουν την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα

Σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή, θα πρόκειται για S-300, αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού, αντίστοιχα με την πρώτη γενιά των αμερικανικών Patriot, με τη λειτουργία των οποίων ο ουκρανικός στρατός είναι εξοικειωμένος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με εκατοντάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους. Όμως με την αποστολή του οπλισμού που αναγγέλθηκε χθες Τετάρτη από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια πέρασε σε άλλο επίπεδο – καθώς περιλαμβάνει πολύ πιο ισχυρά όπλα.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε να βοηθήσει το Κίεβο να προμηθευτεί «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας» από τους Stinger που έχουν παραδοθεί ήδη στις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης 100 UAVs στη χώρα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το ρωσικό πυροβολικό που σφυροκοπεί ουκρανικές πόλεις.

S-300

Σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή, θα πρόκειται για S-300, αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού, αντίστοιχα με την πρώτη γενιά των αμερικανικών Patriot, με τη λειτουργία των οποίων ο ουκρανικός στρατός είναι εξοικειωμένος.

Εφοδιασμένες με ισχυρά και αυτόνομα ραντάρ, αυτές οι κινητές αντιαεροπορικές συστοιχίες –μεταφέρονται από φορτηγά– ενεργοποιούνται αυτόματα μόλις εντοπιστεί απειλή.

Θα μπορούσαν να προέλθουν από χώρες του πάλαι ποτέ σοβιετικού μπλοκ, που τις έχουν ακόμη στα οπλοστάσιά τους, όπως η Σλοβακία και η Βουλγαρία, όπου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα κάνει επισκέψεις εντός της εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και οι ίδιες αρκετούς πυραύλους κατάλληλους για S-300, σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική πηγή, που διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να τους στείλει στην Ουκρανία εντός ημερών.

Το αρχείο της εφημερίδας New York Times αποκαλύπτει ότι επωφελούμενο από την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε προμηθευτεί τον Δεκέμβριο του 1994 μια συστοιχία S-300 από τη Λευκορωσία — όπου προέδρευε ήδη ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα, σήμερα σύμμαχος της Μόσχας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Ο στρατός των ΗΠΑ ήθελε να μελετήσει τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος, ώστε να μπορεί να το αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά, εξηγούσε τότε η αμερικανική εφημερίδα. Το σύστημα αυτό συμπεριλάμβανε «εκτοξευτήρα πυραύλων, ραντάρ και πυραύλους», διευκρίνιζε η εφημερίδα, που τόνιζε ότι «οι ρώσοι στρατηγοί το χαρακτηρίζουν καλύτερο από το Patriot» αλλά «οι αμερικανοί αξιωματικοί δεν συμφωνούν».

UAVs-καμικάζι

Ο Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε την αποστολή 100 τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη στρατιωτική πηγή, πρόκειται για «Switchblades», τα λεγόμενα UAVs-καμικάζι, που εκρήγνυνται αν έλθουν σε επαφή ή έχουν πλησιάσει αρκετά τον στόχο, μικρότερα μοντέλα των οποίων επιτρέπουν την καταστροφή ελαφριών τεθωρακισμένων.

Τα αμερικανικά όπλα που είχαν παραδοθεί ως τώρα στον ουκρανικό στρατό μπορούσαν να πλήττουν μόνο στόχους που μπορούσαν να αναγνωρίσουν οπτικά οι άνδρες του.

Stinger

Στο πακέτο 800 εκατ. δολαρίων που αναγγέλθηκε χθες περιλαμβάνονται επίσης 800 φορητοί εκτοξευτήρες πυραύλων Stinger, αποτελεσματικοί για την καταστροφή ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν σε χαμηλό ύψος. Θα προστεθούν στους 600 που είχαν παραδοθεί ήδη στο Κίεβο, κατά τον Λευκό Οίκο.

Η Ουάσινγκτον τους είχε διανείμει σε μεγάλες ποσότητες στους αφγανούς μουτζαχεντίν τα χρόνια του 1980 για να αντιμετωπίσουν την αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης όταν εισέβαλε στο Αφγανιστάν. Όμως έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων Κρουζ στην Ουκρανία.

Javelin

Η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης 9.000 αντιαρματικά συστήματα, ανάμεσά τους 2.000 πυραύλους Javelin, όπλο που έχει μετατραπεί σε σύμβολο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη προμηθεύσει με 2.600 τέτοιους τον ουκρανικό στρατό.

Τα οπλικά συστήματα αυτά, με δύο εκρηκτικές γομώσεις, επιτρέπουν τη διάτρηση της θωράκισης ακόμα και των πιο προηγμένων αρμάτων μάχης στον κόσμο, ανάμεσά τους του ρωσικού T-90, που έχει θωράκιση σχεδιασμένη να αντιδρά σε πλήγματα και να τα αμβλύνει ή να αποτρέπει τη διάτρηση.

Με δραστικό βεληνεκές 2.500 μέτρων, οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις, για παράδειγμα για να καταστρέφονται τοίχοι, ή, αν εκτοξεύονται προς τα πάνω, για να καταρρίψουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος, όπως ελικόπτερα. Είναι επίσης κατάλληλα για επιθέσεις εναντίον στόχων καλυμμένων από οχυρώσεις: μπορούν να φθάνουν ως και τα 160 μέτρα ύψος και να πέφτουν σχεδόν κάθετα, όπως τα ακόντια των ρωμαίων λεγεωνάριων (javelins στα αγγλικά).

Είναι εξαιρετικά επίφοβα όπλα για τα άρματα, που γενικά έχουν καταπακτές στο πάνω μέρος τους, το αδύνατο σημείο τους.

Πυρομαχικά κάθε τύπου

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει επίσης 100 εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων, 5.000 τουφέκια, 1.000 πιστόλια, 400 πολυβόλα. Καθώς και δεκάδες χιλιάδες σφαίρες, πυρομαχικά πρακτικά κάθε τύπου, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών κατάλληλων για όπλα σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Πενταγώνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ