Ν. Δένδιας: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα επεκταθεί και πέραν της Ινδίας

Ν. Δένδιας: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα επεκταθεί και πέραν της Ινδίας

Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ των κυβέρνησεων της Ελλάδας και των ΗΑΕ, σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

«Πρόκειται για μια μαύρη ώρα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με «τη σκιά που ρίχνει στην Ευρώπη η σύρραξη στην Ουκρανία» κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».

Όπως είπε δεν είναι αυτονόητη μια συνεργασία με μια χώρα που είναι ισχυρή και «δεν υπογράφονται κάθε ημέρα τέτοιες αμυντικές συμφωνίες». Και επισημαίνοντας πως «δεν το συσχετίζω με την Τουρκία», ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έχουν επιφυλάξεις κατά πόσο τα ΗΕΑ θα συνδράμουν αμυντικά την Ελλάδα σε μια εμπλοκή με την Τουρκία, να παρατηρήσουν ότι «κατά την διάρκεια της μεγάλης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο τέσσερα F-16 Blook 60, με 130 άτομα προσωπικό, ήταν στο αεροδρόμιο των Χανίων» και προέτρεψε «μην πέφτετε στον πειρασμό να θεωρείτε πως ότι κάνει η χώρα είναι υπό τον φακό ενός οιωνοί αντι-τουρκισμού, γιατί δεν χρειάζεται».

Επισήμανε δε πως «δεν είμαστε αντίθετοι, οι φίλοι και σύμμαχοί μας να συνομιλούν με την Τουρκία, να συνάπτουν συμφωνίες, διότι έτσι η Τουρκία ακούει αυτά που πρέπει να ακούσει. Και εάν η Τουρκία στρέψει και έρθει στην παράταξη των χωρών που αποδέχονται το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ, που δεν απειλούν άλλα κράτη με χρήση βίας, τόσο το καλύτερο για την Τουρκία και για όλους μας».

Ο δεύτερος κύκλος της εξωτερικής πολιτικής

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι μια πολιτική επάλληλων κύκλων και σε αυτό τον δεύτερο κύκλο συμπεριλαμβάνονται οι χώρες της Αφρικής και της ευρύτερης αυτής περιοχής. «Ποτέ», τόνισε ο κ. Δένδιας, «δεν είχαμε τις σχέσεις που έχουμε τώρα με την Αίγυπτο, με την Σαουδική Αραβία- και αυτά δεν είναι αδιάφορα, αλλά δεν σημαίνουν και ότι αποδεχόμαστε το σύνολο του νομικού πλαισίου αυτών των χωρών».

Προανήγγειλε πως η εξωτερική μας πολιτική θα επεκταθεί και πέραν της Ινδίας, «στις αρχιπελαγικές χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς για την UNCLOS, στην Αφρική που ήδη έχω επισκεφθεί 6 φορές».

Ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως «οφείλουμε να συνομολογήσουμε την ανάγκη μιας νέας συνολικής αρχιτεκτονικής», «δεν μπορούμε να μείνουμε περιορισμένοι στο στενό μας γεωγραφικό χώρο του νότιου τμήματος της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρέπει να αναπτυχθούμε» είπε και παρατήρησε πως «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πρόκληση για την Ελλάδα, όχι στενού συμφέροντος, αλλά ενός ευρύτερου ερωτήματος ασφάλειας». Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην χώρα μας, είπε ο κ. Δένδιας, «να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας χωρίς κόμπλεξ μικρο-μεγαλισμού, χωρίς να παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε, χωρίς να οραματιζόμαστε γεωπολιτικές επεκτάσεις, αλλά προασπίζοντας τα συμφέροντα και τις αρχές και τα οικονομικά μας συμφέροντα».

Σχολιάζοντας την ευρύτερη υπερψήφιση της Συμφωνίας με τα ΗΕΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως δείχνει ότι έχουμε περάσει σε ένα στάδιο εθνικής ωριμότητας, σημειώνοντας πως «οι μεγάλοι εθνικοί διχασμοί στη χώρα μας έγιναν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον λαό και την πατρίδα ότι μπορούμε να βλέπουμε τις μεγάλες προκλήσεις τού παρόντος και του μέλλοντος μαζί και να ομονοούμε δημιουργώντας ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και να πηγαίνουμε μπροστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ