Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το ν/σ για Belharra και Rafale

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το ν/σ για Belharra και Rafale

Ποια στάση τήρησαν τα κόμματα

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας εισήχθη το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται:

Οι συμβάσεις για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN και του εξοπλισμού τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.
Η σύμβαση για την προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων των φρεγατών FDI HN, μετά συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εν συνεχεία υποστήριξής τους.
Η σύμβαση για την προμήθεια και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέος τύπου για τα ελληνικά υποβρύχια.
Η τροποποίηση της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ.
Η έγκριση συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου «RAFALE» και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

Κατά τη σημερινή επί της αρχής συνεδρίαση της Επιτροπής, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε και το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες και τα Rafale, αλλά δηλώνει «παρών» στην προμήθεια τορπιλών.

Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις την προσεχή Δευτέρα, με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ