Στην Κροατία ο πρωθυπουργός για επίσημη επίσκεψη

Στην Κροατία ο πρωθυπουργός για επίσημη επίσκεψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Ζάγκρεμπ όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής της Κροατίας.

Οι δύο ηγέτες έχουν στενή συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε., σε ζητήματα για τα οποία συντονίζονται, ενώ Ελλάδα και Κροατία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων, όπως το Μεταναστευτικό και η προσπάθεια εργαλειοποίησής του για πολιτικούς σκοπούς.

'Αλλωστε ο κ. Πλένκοβιτς είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2020 τον Έβρο, μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ως προεδρεύων εκείνη την περίοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση», είχε τονίσει τότε ο Κροάτης πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στο Μεταναστευτικό, ενώ είχε ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση». Είχε επίσης αναφερθεί σε δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν ότι «η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της Ε.Ε. και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, αναμένεται να συζητηθεί η διεύρυνση και ενίσχυσή της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.

Κατά την επίσκεψη στην Κροατία αναμένεται να συζητηθεί ακόμη η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, προοπτική την οποία παγίως στηρίζει η χώρα μας και δη σε μια δύσκολη φάση για την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμα με τον Πρόεδρο της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς και με τον πρόεδρο της Βουλής Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

Το πλήρες πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ:

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στο μέγαρο Banski dvori, στο Ζάγκρεμπ. Οι δύο ηγέτες στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Στις 12:40 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κροατικού Κοινοβουλίου, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, στην έδρα της Κροατικής Βουλής.

Στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ