Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για τις Belharra, τα Rafale και τις τορπίλες των υποβρυχίων 214

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για τις Belharra, τα Rafale και τις τορπίλες των υποβρυχίων 214

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή

Στην Βουλή κατατέθηκαν τέσσερις κρίσιμες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Πρόκειται για τις συμβάσεις πρόσκτησης έξι επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Belharra και των τορπιλών για τα υποβρύχια 214.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και τροποποίηση μιας ακόμα σύμβασης για προμήθεια επιπλέον ανταλλακτικών για τα υποβρύχια. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή για να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη.

Τα Rafale

Τα πρώτα έξι Rafale που προσγειώθηκαν πρόσφατα στην 114 Πτέρυγα Μάχης φέρουν όλο τον προηγμένο εξοπλισμό. Τα συστήματα αυτοπροστασίας και το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, που προσφέρει εμβέλεια απείρως μεγαλύτερη των σημερινών δυνατοτήτων των μαχητικών που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα και τη συγκριτικά ανώτερη δυνατότητα αποκάλυψης όλων των δυνητικών στόχων.

Ο σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2022, όταν θα παραληφθούν ακόμη έξι Rafale από τα συνολικά 24 που θα αποκτήσει η Ελλάδα, θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση τουλάχιστον 20 πιλότων στον χειρισμό των γαλλικών μαχητικών.

Τα Rafale, εναντίον των οποίων οι Τούρκοι ελεεινολογούν, εισάγουν την Πολεμική Αεροπορία σε μια νέα εποχή. Δεν είναι απλώς το γεγονός ότι τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν ελάχιστες απαιτήσεις υποστήριξης, ούτε ότι μπορούν να επιχειρούν ημέρα ή νύχτα, ακόμη και με τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.


Οι Belharra


Για τα προηγμένα όπλα των φρεγατών FDI (ή Belh@rra), δηλαδή για την απόκτηση φόρτου μάχης κατευθυνόμενων βλημάτων Aster 30B1 και Exocet MM40 B3c, προβλέπεται η δαπάνη 649.950.000 ευρώ. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την έκδοση των αντιαεροπορικών πυραύλων με τα 32 «κελιά», δηλαδή οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την έκδοση των αντιαεροπορικών πυραύλων με τα 32 «κελιά», δηλαδή οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα.

Για να αντιληφθεί κάποιος το άλμα στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φρεγάτες που έχει σήμερα ο ελληνικός στόλος έχουν 8 «κελιά» με αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM με βεληνεκές 15 χιλιόμετρα. Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ