Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Martin Klus

 Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Martin Klus

 Σλοβακία αναλαμβάνει την Προεδρία της ομάδας V4 (χώρες Visegrad) τον ερχόμενο Ιούλιο, ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και για την χώρα μας

Συνάντηση είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα στην Μπρατισλάβα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Σλοβακίας Martin Klus, κατόπιν προσκλήσεως του τελευταίου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Σλοβακίας, καθώς και η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν είδη «γέφυρας» μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο επίκεντρο τέθηκαν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, το Κυπριακό, η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, η πορεία των εμβολιασμών κατά της πανδημίας COVID19, οι σχέσεις με τις χώρες Visegrad, το κράτος δικαίου, καθώς και το μεταναστευτικό και η ενεργειακή κρίση. Ενώ συζητήθηκαν και θέματα διμερούς, περιφερειακής, εμπορικής συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία αναλαμβάνει την Προεδρία της ομάδας V4 (χώρες Visegrad) τον ερχόμενο Ιούλιο, ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και για την χώρα μας.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν και σε θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να συζητηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για το πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία, δεδομένης και της στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ Σλοβακίας- Ρωσίας σε θέματα ενέργειας.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός ευχαρίστησε τη φίλη και σύμμαχο Σλοβακία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της χώρας μας για παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, με την αποστολή 30 οχημάτων και 75 πυροσβεστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ