Συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας (vid)

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας (vid)

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση Πούτιν - Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες μεταξύ άλλων, συζήτησαν για ενέργεια, τα ελληνοτουρκικά και την Ουκρανία

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και για τη χθεσινή επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, διαμηνύοντας ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί την προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.«Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους» τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς. Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε επιχειρηματικά φόρουμ σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ.

Η Ρωσία θα συνεχίσει «τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες» στην ενέργεια

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς όπως είπε ο κ. Πούτιν, η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδος. «Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες», διαβεβαίωσε. «Η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι αξιόπιστος εταίρος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, συζήτηση έγινε και για τη ρωσική βοήθεια στις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, όταν η Ρωσία «αν και ασχολούταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών στη Σιβηρία, έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την ανταπόκριση της Ρωσίας στο αίτημα βοήθειας το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι είναι μια συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα του 2022 αποφασίστηκε να παραταθεί το αφιερωματικό έτος ιστορίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και καλύπτουν ευρύ φάσμα. Αυτό ήταν το πνεύμα των συνομιλιών. Ήταν περιεκτικές, αποτελεσματικές, ενώ συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

«Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους» τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς.

Επίσης, προσκάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε φόρουμ επιχειρηματικά σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες, διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν.

Η Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν αντιμέτωπη με τις δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής, αν και ασχολούταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών και έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του Sputnik-V στην Ελλάδα. Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.

Με την αμοιβαία συνεννόηση, παρατείνεται μέχρι τα μέσα του 2022 το αφιερωματικό έτος ιστορίας.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».

Προσέθεσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.

Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. «Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους
Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή. Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη ρωσική ομοσπονδία σε μία χρονιά, η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, η οποία οδήγησε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε την Ελευθερία της και την Ανεξαρτησία της.

Και ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για περισσότερες – στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας με την οικονομία, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεών μας και ως προς το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μια περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ πριν 30 χρόνια, όταν συνόδευα τον πατέρα μου τότε πρωθυπουργό που είχε επισκεφτεί την Ανάπα και το Γελιντζίκ», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

«Θα πω παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα. Σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την Ιστορία. Τώρα έχουμε και το έτος Ιστορίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος, το οποίο συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και όπως είναι γνωστό η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έβαλε μπροστά του ο ελληνικός λαός. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35%, φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2019.

Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες και υπάρχει ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε. Όλα αυτά αλλά και άλλα ζητήματα θα συζητήσουμε κατά τη σημερινή συνάντηση σε τυπικές συνθήκες αλλά ανεπίσημα σε γεύμα εργασίας», είπε ο κ. Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ