Πυροσβεστική επίσκεψη του Ισπανού ΥΠΕΞ

Πυροσβεστική επίσκεψη του Ισπανού ΥΠΕΞ

Μετά την ενόχληση της Αθήνας για την επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, προτείνει την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Ύστερα από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Αλμπάρες και τη διασταύρωση των διπλωματικών πηγών, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε διευκρινίσεις στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, μετά την ενόχληση της Ελλάδας για την αμυντικη συνεργασία της Ισπανίας με τη Τουρκία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου»

Αιτία για τις ελληνικές αντιδράσεις ήταν η συνάντηση του Ισπανού Πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα για την 7η Ισπανοτουρκική σύνοδο. Κατά τη διεξαγωγή της, ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε στο Ισπανό Πρωθυπουργό την κατασκευή ενός μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου για λογαριασμό της χώρας μετά από τη κατασκευή του σκάφους αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu». Από την πλευρά του ο Σάντσεθ απηύθηνε μήνυμα στήριξης στον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας: «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας για την Ισπανία, είναι σύμμαχος, εταίρος. Η δήλωση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στο Υπουργείο Εξωτερικών αφού οι δύο αρχηγοί φαίνεται πως επιθυμούν να ισοσταθμίσουν την μεγάλη ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ