Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους συνταξιούχους- Αντί για αυξήσεις τους έκοψε τη 13η σύνταξη

Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους συνταξιούχους- Αντί για αυξήσεις τους έκοψε τη 13η σύνταξη

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε σε συνέντευξή της, ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους συνταξιούχους, τους διαμήνυσε ότι θα δουν στην τσέπη τους σημαντικές οριζόντιες αυξήσεις,τις οποίες όχι μόνο δεν είδαν αλλά αντί αυτών τους έκοψε και τη 13η σύνταξη», δήλωσε σε συνέντευξή της η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον “ALPHA 98,9” και αναφερόμενη στην αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης τόνισε ότι «με τον νόμο Βρούτση ελάχιστοι συνταξιούχοι είδαν μία κάποια μεταβολή. Οι περισσότεροι δεν είδαν καμία αλλαγή και εκεί που υπάρχει μεταβολή είναι πάρα πολύ μικρή, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μόνο λογιστική εντός των ορίων της προσωπικής διαφοράς, ενώ ακόμα οφείλονται αναδρομικά».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν πλήρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογική από ένα επίπεδο σύνταξης και μετά. Οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν από το 2019 και μετά, κάθε χρόνο, ένα σημαντικό ποσό -κονδύλι 900 εκατ. ευρώ- που θα τους βοηθούσε στην καθημερινότητα,ιδίως τώρα με τις ανατιμήσεις.Το επόμενο Πάσχα θα έπαιρναν για 4η φορά τη 13η σύνταξη, αλλά αυτό το κονδύλι κόπηκε και πάει για να καλύψει τις ζημίες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ «ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μόνο ένα μέρος των αναδρομικών για τις περικοπές συντάξεων του 2012, επί ΝΔ, και το υπόλοιπο το διέγραψε».

Για τα σωρευμένα χρέη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. έχει εισηγηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με ένα σοβαρό “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Είναι χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται οι πολίτες και δημοσιονομικά η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής είναι εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Μόνο το δοσολόγιο, σε μία τόσο μεγάλη κρίση, δεν μπορεί να βοηθήσει. Οι επιχειρήσεις θα κουβαλάνε το βάρος των χρεών και τελικά η ανάπτυξη δεν θα αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση σχεδίασε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να περάσουν μέσα από τις συστημικές τράπεζες, με τα κριτήρια που αυτές ακολουθούν για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων», έτσι «η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλείονται από τη χρηματοδότηση», πρόκειται για «ένα συνολικό σχέδιο “φυσικής εξόντωσης” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που απασχολούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ