Αλ. Τσίπρας - Βουλή: Κακή η συμφωνία - Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

Αλ. Τσίπρας - Βουλή: Κακή η συμφωνία - Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

Φουλ επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία. Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση ανέδειξε ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική. «Που αποστασιοποιείται από την λογική που λέει ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή . Δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής», εξήγησε.

Ελληνογαλλική Συμφωνία - Μητσοτάκης: Πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «για ανευθυνότητα και σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

«Αλήθεια ποιος μιλάει; Για μικροκομματικές παρωπίδες; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό και βρήκαμε λύση ειρήνης με τους γείτονές μας ; Αυτός παρά την πλήρη μεταστροφή του στην προδοτική συμφωνία που έλεγε ότι ανταλλάξαμε με συντάξεις . Αυτός που 2 χρόνια αρνείται να φέρει 3 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και για την επιτήρηση του εναέριου χώρου από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Μιλάτε εσείς για εθνική ευθύνη; Πάει πολύ αυτό το εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι δεν θα υπονοήσει για τους πολιτικούς του αντιπάλους «έλλειμμα πατριωτισμού».

«Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες», τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες»

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ερώτημα που σας απευθύνουμε είναι που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες για τις οποίες πράγματι υπήρχαν εισηγήσεις. Εδώ έχουμε και φρεγάτες και κορβέτες και Rafalle. Είναι και τα 6 επιπλέον Rafalle. Η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα των F35. Είναι και ο εκσυγχρονισμός επιπλέον Φ16. Είναι ο εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ. Και είναι και η σκανδαλώδης υπερκοστολόγιση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με το Ισραήλ. Μας είχαν δώσει αντίστοιχη κοστολόγηση αλλά εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε με δικές μας δυνάμεις και στο ¼ της τιμής. Θα είμαστε εδώ να ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα προωθείτε χωρίς συντεταγμένη θεσμική προτεραιότητα», τόνισε.

«Αναφέρεστε σε ιστορική συμφωνία. Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο. Όμως καλύτερα τα αληθή λόγια. Εθνικό είναι το αληθές», συνέχισε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας πως η χώρα είναι υπερχρεωμένη εν μέσω πανδημίας.

«Απευθύνομαι στον μέσο πολίτη αν το θεωρεί λογικό. Βεβαίως και να ενισχύσουμε τις ΕΔ αλλά στο 41% και εν πάση περιπτώσει εσείς είστε περισσότερο πατριώτες από εμάς. Και αφού εσείς είστε τόσο πατριώτες γιατί όταν το Ορουτς Ρεις αλώνιζε έξω από τα λιμάνια του Αιγαίου εσείς λέγατε ότι το παρέσυρε ο αέρας; Ή μήπως κρατούσατε την στάση αυτή γιατί δεν είχατε τα Rafalle και τις φρεγάτες;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θετικό ότι η Γαλλία στηρίζει την ελληνική επικράτεια. «Ελπίζουμε ότι θα είναι έμπρακτη και στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου . Τι προβλέπει όμως το άρθρο 2 για την θάλασσα και στα σημεία που είχαμε κορύφωση προκλήσεων; Προβλέπει συνδρομή μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η κρίση όμως που αντιμετωπίζουμε είναι κρίση στην υφαλοκρηπίδα , στην οριοθετημένη ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι αν υπήρχε η συμφωνία πριν το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει την Ελλάδα. «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα ανακηρύξαμε με την Αίγυτπο και η Τουρκία την αμφισβητεί, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι. Είναι αρνητική η απάντηση όχι γιατί έγινε λάθος ή γιατί έτσι γίνεται στις συμφωνίες. Ερωτήθη το ΥΠΕΞ της Γαλλίας για το ζήτημα αυτό και έδωσε απάντηση λέγοντας ότι η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ