Με 158 "ναι" υπερψηφίσθηκε το Εργασιακό νομοσχέδιο

Με 158 "ναι" υπερψηφίσθηκε το Εργασιακό νομοσχέδιο

Σφοδρή κοινοβουλευτική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

 

Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε απόψε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και έγινε δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του.
Με 158 ψήφους «υπέρ» και 142 ψήφους «κατά» «πέρασε» στη Βουλή την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, επί της αρχής και επί του συνόλου το εργασιακό νομοσχέδιο.

Προηγήθηκε σφοδρή κοινοβουλευτική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει πως "στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά αντιπαρατίθεται η πραγματικά προοδευτική σκέψη με τις δυνάμεις της αληθινής συντήρησης", περιγράφοντας αναλυτικά και τις μεταρρυθμιστικές αιχμές του νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι απαντά στα βασικά fake news που ακούστηκαν, μίλησε για μύθους: "Ότι καταργείται το οκτάωρο. Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα. Γιατί η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Όποιος το λέει όμως καταργεί και την πολιτική λογική, γιατί το οκτάωρο προβλέπεται ρητά στον Ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Συνεπώς, δε μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο εάν ένα κράτος μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Και σκεφτείτε ποιοι φλέρταραν κάποτε με αυτή την ιδέα. Μύθος δεύτερος ότι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή όπως και τώρα. Υπάρχουν μαύρες υπερωρίες πράγματι, αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

"Μύθος τρίτος είναι ότι έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχτηκαν όσοι το λένε μόνο που άργησαν 31 χρόνια. Γιατί τόσο ισχύει και οι τροποποιήσεις τους έχουν από κάτω τις υπογραφές της κ. Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Ραγκούση…Ρεκόρ ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση, ενώ ο επίλογος της πολιτικής μυθολογίας είναι αυτός που λέει ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις".
Τσίπρας: Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση

Από πλευράς του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που δένει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα το καταργήσει μια "προοδευτική κυβέρνηση" ενώ υπενθύμισε την κυρίως αιτίαση του κόμματός του για το εργασιακό νομοσχέδιο, ότι αποτελεί "ντιρεκτίβα" του ΣΕΒ και πως με αυτό, η κυβέρνηση νομοθετεί περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή και "βαφτίζει αναγέννηση τον εργασιακό μεσαίωνα".
Γεννηματά: Απαιτείτε από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι

Σε οξείς τόνους ήταν και η ομιλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, η οποία μίλησε για ρυθμίσεις που είναι "μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη". Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. "Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις".
Κουτσούμπας: Το έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά

"Έκτρωμα" που "θα μείνει στα χαρτιά", χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ