Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19

 Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την κύρωση της ΠΝΠ, για τη «θέσπιση έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Οι προβληματισμοί και οι παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν, κυρίως, ως προς την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης των διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, επεσήμανε ότι η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid-19 που πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην ΕΕ, δεν δίνει όφελος στη κυβέρνηση αλλά συνολικά στη χώρα.

«Στόχος της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Δίνουμε εναλλακτική και γρήγορη λύση μετακίνησης των πολιτών, με απόλυτη κατοχύρωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πάντα με αγαστή συνεργασία της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς και προσέθεσε:

«Με τη μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που συμφωνούν στην έκδοση του πιστοποιητικού, αποδεικνύεται ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον της χώρας δίνοντάς της προστιθέμενη αξία».

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους διαφωνούν με την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, έκανε λόγο «για μίζερη προσέγγιση» και τόνισε ότι η ισχύς του αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, ήδη έχουν εκδοθεί 170.000 πιστοποιητικά Covid-19, μετά από σχετικές αιτήσεις πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ή έχουν κάνει μοριακό έλεγχο.

Απαντώντας, στην εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, που ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Πληροφοριών Ελλάδος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «έχει απαντηθεί απόλυτα και τεκμηριωμένα ενώ το επιχείρημά της για μη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων καταρρίφθηκε από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία διαβεβαιώνει ότι είναι απολύτως επαρκή τα μέτρα».

Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε σωστή την επισήμανση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σύνορα με τις αυθημερόν μετακινήσεις πολιτών, σε σχέση με τα πιστοποιητικά μοριακού ελέγχου, και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα το εξετάσει για να δώσει λύση.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου του 2021 στην ΕΕ, όμως, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, «7 χώρες είναι ήδη έτοιμες, ανάμεσά τους και η Γερμανία που είναι μια χώρα με τον μεγαλύτερο τουρισμό στη χώρα μας».

«Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι ένα εθνικό στοίχημα που αφορά το μέλλον της χώρας και την καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ