27 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για τις φυσικές καταστροφές από τον «Ιανό»

27 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για τις φυσικές καταστροφές από τον «Ιανό»

Την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στη Γαλλία και την Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν ισχυρές κακοκαιρίες το 2020 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 86,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) για την ανακούφιση του πληθυσμού διαφόρων περιοχών στη Γαλλία και στην Ελλάδα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2020.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή πρότεινε μια σημαντική δέσμη μέτρων στήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ελλάδας. Σήμερα παρέχουμε επίσης βοήθεια στους πληθυσμούς των δύο αυτών χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2020. Αυτή είναι η όψη της αλληλεγγύης της ΕΕ: η διασφάλιση ότι κανείς δεν θα αφεθεί στο περιθώριο.»

Η δέσμη των μέτρων βοήθειας απαρτίζεται από τα εξής κονδύλια:

  • 59,3 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία, μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Άλεξ» στην περιφέρεια Provence-Alpes-Côtes d'Azur τον Οκτώβριο του 2020·
  • 21,6 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020·
  • 3,3 εκατ. ευρώ για την ελληνική περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2020·
  • 2,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου τον Οκτώβριο του 2020.

Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη λάβει προκαταβολές για τις τέσσερις περιφερειακές καταστροφές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη σημερινή πρόταση ενίσχυσης. Μετά την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής, η τελική οικονομική βοήθεια μπορεί να καταβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ