Αποκαλυπτήρια για το «ευρω-διαβατήριο» υγείας

Αποκαλυπτήρια για το «ευρω-διαβατήριο» υγείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα την πρότασή της για την καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα βεβαιώνει πως ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, έχει περάσει την ασθένεια ή έχει υποβληθεί σε τεστ.

Σε σχετική ενημέρωση την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως το πιστοποιητικό θα είναι «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορονοϊό».

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και θα υποστηρίζει την επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους στο οποίο εκδίδεται και τα αγγλικά.

Σύμφωνα με Μ. Σχοινά, η ιδέα της καθιέρωσης ενός πιστοποιητικού στην Ε.Ε. είχε συναντήσει αρχικά πολλές αντιστάσεις, οι οποίες στην πορεία κάμφθηκαν. Την πρόταση υιοθετεί πλέον και η Γερμανία, ενώ μένει να την αποδεχτεί και η Γαλλία που μέχρι στιγμής εκφράζει ενστάσεις.

«Αν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, θα πολλαπλασιαστούν οι ad hoc λύσεις, είτε οι πλατφόρμες είτε ο ιδιωτικός τομέας θα πάει στις πλατφόρμες και θα βγάλει άλλες εφαρμογές που θα κατακερματίσουν την εσωτερική αγορά και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ