Ε.Ε: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Κύπρο - Εμπάργκο όπλων ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ε.Ε: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Κύπρο  - Εμπάργκο όπλων ζήτησε ο πρωθυπουργός

Με δυο παραγράφους στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποδοκίμασε τις τουρκικές ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει στο ανακοινωθέν του τα συμπεράσματα της Συνόδου της 1ης – 2ας Οκτωβρίου και εκφράζει την αντίθεσή του στις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αναστείλει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης με συγκροτημένο και διατηρήσιμο τρόπο. Τέλος, δηλώνει πως εξακολουθεί να κοιτάζει το ζήτημα με βάση τα συμπεράσματα της συνόδου του Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ζήτησε από τους 26 ομολόγους του την επιβολή εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας. «Έθεσα ένα ακόμη ζήτημα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου, υπενθύμισα προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, σχετικά με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη που δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές, θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ να μην επιτρέπουμε πια την πώληση όπλων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν την κυριαρχία δύο κρατών-μελών. Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, νομίζω η θέση μου έγινε κατανοητή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ