Γερμανία: Διάλογος Αθήνας - Άγκυρας παρά τις τουρκικές προκλήσεις

Γερμανία: Διάλογος Αθήνας - Άγκυρας παρά τις τουρκικές προκλήσεις

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας επανέλαβε την ανάγκη Αθήνα και Άγκυρα να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες.

«Είχα στην Ελλάδα πολύ ανοικτές και φιλικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: παρά τις προκλήσεις από την Τουρκία, απευθείας συνομιλίες» ανέφερε ο Χ. Μάας.

Χθες και κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την έκπληξή του για τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. «Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» είπε. Πρόσθεσε πως έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ' αρχάς διακόπηκαν», σημειώνοντας ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα.

Αποδοκιμασία Τουρκίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σημειώνεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους, η Τουρκία ανεβάζει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και καθιστά εσκεμμένα πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ