ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης η νέα τουρκική Navtex (update)

Το «Ορούτς Ρέις» ξαναβγαίνει στη Μεσόγειο

ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης η νέα τουρκική Navtex (update)

Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας η Τουρκία ανακοίνωσε τη διενέργεια νέων ερευνών από το σκάφος «Ορούς Ρέις» στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάνει λόγο για ευθεία απειλή κατά της ειρήνης. 

Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας η Τουρκία ανακοίνωσε τη διενέργεια νέων ερευνών από το σκάφος «Ορούς Ρέις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από σήμερα 12 Οκτωβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου και αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Αθήνα προϊδέαζε για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας να ξαναβγάλει το ερευνητικό της σκάφος στη Μεσόγειο είναι πιθανό να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας πριν καλά καλά ανοίξει. Σημειώνεται επίσης πως για μεθαύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας στην Άγκυρα για συνομιλίες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη νέα τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της, διά των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ