Επιστροφή Τουρκίας στις προκλήσεις μέσω Αμμοχώστου

Επιστροφή Τουρκίας στις προκλήσεις μέσω Αμμοχώστου

Την «ανησυχία» του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μετά την ανακοίνωση του ψευδοκράτους για την επέκταση της παραλίας και της ακτογραμμής στα Βαρώσια -στην πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου- της Κύπρου, τονίζοντας ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών» για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες «παροτρύνει όλα τα μέρη» να διεξαγάγουν «διάλογο προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους» και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμβάλλει στο να καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι.

Η Λευκωσία καταδίκασε τις τουρκικές εξαγγελίες και μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για προεκλογική φιέστα υπέρ του φίλα προσκείμενου στον Ταγίπ Ερντογάν ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ.