Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από την Κομισιόν

Η Ελλάδα και η Κύπρος πάντα θα μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από την Κομισιόν

Για προσπάθεια της Τουρκίας να εκφοβίσει τους γείτονές της έκανε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην πρώτη της ομιλία για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως αν και η Τουρκία και η Ευρώπη είναι κοντά στον χάρτη, η μεταξύ τους απόσταση δείχνει να μεγαλώνει. «Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά και φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους παρέχουμε υποστήριξη με σημαντική χρηματοδότηση. Όμως τίποτα από αυτά δεν αποτελεί δικαιολογία για προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πάντα θα μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, τόνισε η ντερ Λάιεν.

«Η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί κοινό συμφέρον. Η επιστροφή των ερευνητικώ πλοίων στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι θετικό βήμα. Αυτό είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί ο αναγκαίος χώρος για διάλογο. Η αποχή από μονομερείς ενέργειες και η επανέναρξη συζητήσεων με καλή πίστη είναι η μόνη πορεία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ