Στήριξη Ε.Ε. στην Ελλάδα - Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις

Στήριξη Ε.Ε. στην Ελλάδα - Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα εξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στη Βιέννη όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός συνομίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και τους Αμερικανούς γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Εκτός της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την τουρκική Navtex και τις κινήσεις της Άγκυρας με το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα συζητήσει επίσης την κατάσταση στη Λευκορωσία και στον Λίβανο.

«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ