Γαλλική στήριξη στην Αθήνα εν μέσω διπλωματικών ζυμώσεων

Πορεία εντός και εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το "Ορούτς Ρέις"

Γαλλική στήριξη στην Αθήνα εν μέσω διπλωματικών ζυμώσεων

Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο ανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το Βερολίνο επισημαίνει πως οι τουρκικές ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε δημοσιεύσεις του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως «η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας για εκμετάλλευση πετρελαίου δημιουργεί εντάσεις. Αυτό πρέπει να τελειώσει ώστε να ξεκινήσουν ειρηνικοί διάλογοι μεταξύ γειτονικών κρατών – συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου, στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu). Προηγουμένως, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi).

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται με βορειοανατολική πορεία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. Ωστόσο τα ξημερώματα της Πέμπτης άλλαξε εκ νέου πορεία και έστριψε προς τα δυτικά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα όπου αναμένεται να φτάσει νωρίς το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ