Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

 Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου, 1 δισ. ευρώ είναι ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά σε επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια εξωγενή ύφεση, σχολιάζοντας πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 60% επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κάτι που θα κοστίσει 600 εκατ. ευρώ επίσης. Επίσης επιδοτούνται σε ποσοστό 100% οι εργοδοτικές εισφορές εποχικών επιχειρήσεων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως εποχικές ο πρωθυπουργός όρισε τις εταιρείες που παράγουν το 50% του κύκλου εργασιών τους στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε μόλις τώρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κ. Μητσοτάκης, μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους του Α' εξαμήνου 2020 ήταν μικρότερος κατά 35% (σε σχέση με το Α' εξαμήνου 2019) και μειώνεται για τις λοιπές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα κυμαίνεται από 30% έως 70%. Μηδενική θα είναι η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Μισή προκαταβολή φόρου θα καταβάλλουν οι ελ. επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Ο νέος κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» στην οποία θα μετέχουν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λαμβάνει υπόψη την μεταβολή των εσόδων κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Στο πακέτο θα συμπεριληφθεί και η επέκταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα να καλύπτονται ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και έχουμε φυλάξει πυρομαχικά...», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ