Στήριξη Ευρώπης στην Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: «Τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά» - Μητσοτάκης: Διακινητής μεταναστών η Τουρκία

Στήριξη Ευρώπης στην Ελλάδα

Μήνυμα από τον Έβρο έστειλε η ευρωπαϊκή ηγεσία που νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε τα σύνορα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως «οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας. Τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» σχολίασε, προσθέτοντας πως οι μετανάστες έχουν πέσει θύματα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως δίνονται άμεσα 350 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη δημιουργία σχετικών υποδομών, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα σε δεύτερο χρόνο.

Μετά από αίτημα της Ελλάδα η Frontex θα αναπτύξει επιπλέον δύναμη 100 ατόμων που θα υποστηρίζονται από χερσαία και εναέρια μέσα.

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως όσοι επιχειρούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. «Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή μας ασπίδα αυτούς τους καιρούς» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισε πως το Σώμα είχε πέρυσι υποβάλει προτάσεις για αναμόρφωση των κανονισμών του Δουβλίνου σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα δεν είναι μεταναστευτικό ή προσφυγικό αλλά αποτελεί ασύμμετρη απειλή.

Κατηγόρησε την Τουρκία πως είναι επίσημος διακινητής μεταναστών και υπογράμμισε πως όσα διαδραματίζονται στα σύνορα είναι διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθου. «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ