Συναίνεση... ρεκόρ για την ψήφο των αποδήμων

Πέρασε με 288 ψήφους υπέρ

Συναίνεση... ρεκόρ για την ψήφο των αποδήμων

Όλοι πλην ΜέΡΑ25 υπερψήφισαν χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Σε μία σπάνια επίδειξη σύμπνοιας η εθνική αντιπροσωπεία στήριξε το νομοσχέδιο με Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να δίνουν θετική ψήφο με αποτέλεσμα την επίδοση ρεκόρ των 288 "ναι" επί νομοσχεδίου. Η αμέσως προηγούμενη φορά που το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει νομοσχέδιο με τόσο ευρεία πλειοψηφία ήταν το 2011, όταν 255 βουλευτές είχαν υπερψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία.

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «η ψήφισή του σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία αποτελεί μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας κι αποφασιστικότητας. Είμαστε λίγοι οι Έλληνες για να είμαστε διχασμένοι και γι' αυτό επιλέγουμε να μην είμαστε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει τους αποδήμους με σεβασμό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση για τη ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων φορώντας όχι την κομματική φανέλα αλλά τα εθνικά χρώματα. Δεν έχετε πράξει το ίδιο και εσείς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εσείς, βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο. Το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό. Πάσχετε από το σύνδρομο του Ιανού. Παιχνίδια για εκλογική πελατεία και εν τέλει αποκλεισμός των αποδήμων από το εκλέγεσθαι» ανέφερε.

Επικριτικοί μεν για διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά συναινετικοί μπροστά στο εθνικό συμφέρον δήλωσαν οι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ το ΜέΡΑ25 επέμεινε στην αρνητική ψήφο υποστηρίζοντας πως εμπαίζονται οι Έλληνες του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ