Η ώρα της αλήθειας για τη Βρετανία

Η ώρα της αλήθειας για τη Βρετανία

Άνοιξαν το πρωί οι κάλπες στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Οι Συντηρητικοί έχουν το προβάδισμα έναντι των Εργατικών και σύμφωνα με μία δημοσκόπηση είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποκτήσουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία ώστε να ολοκληρώσουν το Brexit όπως έχει υποσχεθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Αναλυτικά, περίπου 46 εκατ. Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στα 40.000 εκλογικά τμήματα των 650 εκλογικών περιφερειών σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Το σύστημα είναι απλό, καθώς ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους καταλαμβάνει μία έδρα στο Κοινοβούλιο. Οι κάλπες θα κλείσουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μία ώρα μετά.

Δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο έχει 650 έδρες, το κόμμα που εκλέγει 326 βουλευτές αποκτά αυτοδυναμία. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη οι Συντηρητικοί με επικεφαλής τον Μπόρις Τζόνσον θα έχουν αυτοδυναμία με 28 έδρες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στους Συντηρητικούς προβάδισμα με 43% έναντι 33% των Εργατικών. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 13% και οι Πράσινοι 3%, όσο και το κόμμα του Brexit.

O Μπόρις Τζόνσον έχει στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στην ανάγκη ολοκλήρωσης του Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, τονίζει την ανάγκη ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη δική του καμπάνια.

Σημειώνεται ότι για το Brexit η Ε.Ε. έχει παρατείνει την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας, ορίζοντας ως νέο ορόσημο την 31η Ιανουαρίου 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ